GündemÖzel Haberler

BİLAL ‘’SAĞLIKTAKİ YÖNETİCİLER SINIFTA KALDI’’

Türk-Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, Balıkesir’deki sağlık yöneticilerinin sendikalar arası ayrım yaptığını söylerken,’’ İlimizdeki yetkili sendika ile yöneticiler kol kola’’ ifadelerini kullandı. Giresun’daki olayda hekimin açığa alınmasını da eleştiren Bilal, MERHABA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Balıkesir’de sağlık yöneticileriyle yetkili sendikanın kol kola olduğunu söyleyen Türk-Sağlık-Sen Başkanı Musa Bilal, idarecilerin tarafsız olması gerektiğini vurguladı. Türk-Sağlık-Sen üyelerinin haksızlıklara uğradıklarını belirten Başkan Bilal’in gündeminde hekimlere uygulanan şiddet de vardı.

‘’İDARECİLER SENDİKANIN REFERANSIYLA KOLTUKLARINA OTURUYOR’’

Türk-Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, ‘’Sendikalar sağlıktaki sorunları dile getirebilmeli. İdareler, sendikaların görüşlerini almalı. Ama günümüzdeki idarecilerin hepsi sendikaların referanslarıyla koltuklarına oturdukları için ve ya kendilerinin eşleri, arkadaşları, ahbaplarından idareci oldukları için liyakat filan da kalmadı. Cumhurbaşkanımızın söylediklerine uyulmadığını biz ilimizde görüyoruz. Hangi sendikada olursa olsun liyakatlı, işinin ehli kişiler iş başına getirilmeli. Yoksa Balıkesir’de sağlık sorunu çözülmez. Sadece siyasi argüman kullanılarak halka hizmet edilmiş olmaz. Sendikacılık anlayışından uzak bir yaklaşım içerisindeler. Sağlık çalışanları için ne gibi katkıda bulundular? Torba yasada geçmişe dönük yıpranmayı verdirdiniz mi? Geçmişe dönük yıpranma çıkmadı ve sağlık çalışanlarının beklentisini karşılamadı. Sadece hekimlere, emekli maaşlarına zam yapıldı. Hekim yıpranıyor da diğer sağlık çalışanları yıpranmıyor mu? Biz bu zammı doğru buluyoruz ama diğer personellere verilmemesini yanlış buluyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘’YETKİLİ SENDİKA İLE İDARECİLER KOL KOLA’’

İdarecilerin tarafsız olması gerektiğini söyleyen Başkan Bilal, ‘’İlimizdeki yetkili sendika ile yöneticiler kol kola. Önümüzde bu sendikanın seçimi var. Bu seçimlere karışan idarecilere sesleniyorum. Sendikanın seçimleri sizi neden ilgilendiriyor? Siz işinizi yapsanıza. Atatürk Devlet Hastanesinde, Balıkesir Devlet Hastanesinde bu kadar sorun varken siz o sorunları çözün. Siz yandaşlık yapacağınıza gidin 28 tane hastaya bakan hemşirenin sorununu çözün. Hiçbir yönetici, hiçbir sendikaya diğer sendikalardan daha yakın durmamalı. Ne olursa olsun bu yöneticiler bizim üyelerimizin de başhekimleri, yöneticileri olmuyorlar mı? Baskı uygulamıyorlar mı? Herşey gelip geçici. Geçmişte bu tür davranışları olan yöneticilerin esamesi okunmuyor. Bir çok kişinin hakkını gasp ettiler ve sağlık personeli bunlarla ilgili öfkelerini dindirmiş değildir. Gelecekte de siz böyle bir konuma düşmeyin. Hala sağlık müdürlüğünde atamalarda Türk-Sağlık-Sen üyelerine defans devam etmektedir. Sağlıktaki yöneticiler sınıfta kalmışlardır’’ dedi.

‘’DOKTORUN AÇIĞA ALINMASI HAKSIZLIK’’

Giresun’da bir vatandaşın hayatını kaybetmesi ve hekimin açığa alınmasıyla ilgili konuşan Türk-Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, ‘’Giresun’da bir vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayda doktorun yaptığı tamamen mevzuata uygun bir tutum. Mevzuata uygun davranmasına rağmen açığa alındı. Dini adalet olan bir hukuk devletinin aile hekiminin sadece mevzuatı uyguladığı için yapılan açığa alma işlemi neyin nesidir? Bu çok anlamsızdır. Sonuçta hekimler bir yönetmelikle çalışıyorlar. Devletin kendisine çizdiği sınırlarda görevini yerine getirip hastayı görmeden ilaç yazmadığı ve bunun sonucunda yaşanan olaylar nedeniyle beyaz kod verdiği için mi suçludur? İstenilen ilacı yazmadığı için darp edilen hatta bıçaklanan doktorlar, eczacılar sık sık medyada haber olurken aile hekimimizden ne yapması beklenmekteydi’’ ifadelerini kullandı.

‘’SAĞLIK OY DEPOSU DEĞİLDİR’’

Sağlık sisteminde hekimlere ve sağlık çalışanlarına hak ettikleri değerin verilmesini isteyen Başkan Bilal, ‘’Biz sağlık sisteminin oy deposu olarak görülmesini yanlış buluyoruz. Devletin, sağlık hizmetlerini vermesi zaten görevdir. Şanlıurfa’da doktorun kafasını kaldırım taşı ile kıran kişinin hapse girmesi nedeniyle 11 kişilik ailenin mağdur olduğu haberlerini görüyoruz. Bu kabul edilebilir değil. Elbette hekime şiddet uygulayan cezasını çekecek. Daha önce Balıkesir Devlet Hastanesi’nde çalışmış biri olarak defalarca böyle olaylarla karşılaştık’. Her defasında gerekli tedbirler alınıyor ama bir türlü şiddet engellenemiyor. Son zamanlarda bu tür olayların artması çok düşündürücü. Sağlıkta hizmet veriyoruz diye övünmeyin. Bu bizim görevimiz. Ekstra bir iş yapmıyoruz. Sonuç olarak buradan nemalanma olayına karşıyız. Doktora sözlü ve fiziksel saldırıları sürekli ülkemiz yaşıyor. Bankada kavga edilmiyor. Herkes sırasını alıp bekliyor ama polikliniklerde durum böyle değil. Tedaviye gelen hasta nasıl tedavi olacağına kendisi karar veriyor. Böyle olmaz. Hizmet aksar ve doğru tedavi uygulanmaz. Ne Şanlıurfa’da ne de Giresun’da sağlık personelinin hatası yok. Polislerin davranışını uygun bulmamız mümkün değil. Ama orada sağlık personeli mağdur oldu. Neye göre açığa alındığını yetkililere sormak lazım. Orada mevzuat dışında mı işlem yaptı?’’ dedi.

BALIKESİR’DE SAĞLIK HİZMETİ NASIL GELİŞTİRİLİR?

Balıkesir genelinde sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için çözüm önerileri sunan Türk-Sağlık-Sen Başkanı Musa Bilal, ‘’Poliklinikler yeterli değil. İlimizde çocuk psikiyatrisi sadece Atatürk Şehir Hastanesinde var. Koskoca büyükşehir olan bir ilde bir tane çocuk psikiyatrisi olması kabul edilebilir değil. Özellikli branşlarda hekim yetersizliği var. Balıkesir Devlet Hastanesinde bir tane beyin cerrahı kaldı. İl genelinde ve ilçelerde branş sıkıntısı mevcut. Ben yıllardır söylüyorum. Küçük hastaneleri kapatıp, 24 saat müşahadeli, acili kuvvetlendirilmiş, ekipmanlarla güçlendirilmiş büyük hastaneler oluşturulmalı. Balıkesir’e dört tane donanımlı hastane lazım. Bandırma ve çevresine hitap etmesi adına Bandırma-Edincik tarafına en az 850 yataklı bir hastane yapılmalı. Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık’ta da ihtiyaçları karşılayacak en az 850 yataklı bir hastaneye de ayrıca ihtiyaç var. Buralarda da anjiyo yapılabilmeli. Özellikli branşlı hekimler mutlaka olmalı. Böyle bir şey yapıldığı zaman şehrimize daha kaliteli sağlık hizmeti verilecek. Her hastanede onkoloji birimi de olmalı. Halen kanser hastalarımız İstanbul’a Çanakkale’ye, İzmir’e tedavi olmak amacıyla gidiyor. Bu imkanları biz sağlamalıyız’’ şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu