Köşe Yazıları

BİLİNÇLİ TERCİH

BİLİNÇLİ TERCİH

 

İçsel ve dışsal nedenlere bağlı olarak önceliklerimiz, zevklerimiz, ihtiyaçlarımız gibi kişisel özelliklerimiz zamanla değişir ve gelişir. Ve bu nedenle hayatımız boyunca olumlu ya da olumsuz tercihler yaparız.

Bu tercihler; kimi zaman bilinçli, kimi zaman zorunludur, kimi zaman da farkına bile varmadığımız birçok tercihimiz beynimizin algı, etki ve tepki sistemi ile otomatik olarak gerçekleşir.

İlgili Makaleler

Tercihleriniz yalnızca size mi ait? Bilinçli tercihler yapabiliyor musunuz? Bu konuda hiç düşündünüz mü? Sanırım birçoğunuz bu sorulara “Evet” cevabını verecektir. Peki, yanılıyor olabilir misiniz? O halde gelin cevap vermeden önce bilinçli tercihin ne olduğunu anlamaya çalışalım. Bilinç, farkında olma durumudur, tercih, seçeneklerin birbirine yeğlenmesidir, bilinçli tercih ise; herhangi bir tercihin tüm yönleri ile ele alınması, olası olumsuzlukların değerlendirilmesi, sonucunun farkında olunması ve mantıklı kararlar verilmesidir.  Sizler için durum nedir bilemem ancak kendi tercihlerimi irdelediğimde birçoğunu bilinçli yaptığımı sanmışım. Nedeni ise; tercihlerimde farkındalık yerine duygusallığın ağır basması ve tartıp biçmeye sabrımın olmaması daha etkili olmuş diyebilirim. Sanırım bu konuda şanslıyım çünkü zamanla kazandığım deneyimler ile karakter özelliklerim harmanlanmış, beynim bütünsel ve analitik bakış ile benim yerime bilinçli tercihler yapmış ve yapmaya devam ediyor. Açıkçası bu durumun sezgisel davranış olduğunu düşünüyorum.  Zira enine boyuna tartılıp biçilen her bilinçli tercihin sonucu olumlu olmayabiliyor. Mesela yıllarca istediği bölüm için sınava hazırlanan, kazanan ve o bölümden mezun olan birisinin, zaman içinde o mesleğin kendisi için uygun olmadığını fark etmesi gibi. Ya da geri gelmeyeceğini bilmenize rağmen birisine ödünç olarak bir şey vermeniz gibi. Ne kadar da tanıdık örnekler değil mi?

Genelde konu iş ya da maddi kazanım ile ilgili olduğunda risk analizi yapılır ve çıkan sonuç tercihleri belirler. Oysa bilinçli tercih, tıpkı bir süzgeç misali yaşamın her alanında olması gereken bir davranış şekli olmalıdır. Zira bugünkü yaşamımız, geçmişteki tercihlerimizin tezahürüdür. Kendi tercihlerimizle seçtiğimiz bir yaşam, belki de sahip olabileceğimiz en büyük özgürlüğümüzdür. O halde bu özgürlüğü, geleceğimiz için bugünden itibaren yapacağımız bilinçli tercihler için neden kullanmayalım ki. Hem de etrafımızda keşfedilmeyi ve tercih edilmeyi bekleyen milyonlarca seçenek varken. Nedeni her ne olursa olsun tüm tercihlerimiz bizi biz yapan seçişlerimizdir. Bunun farkında olmak, eğrisi ile doğrusu ile onları kabul etmek ve neyi nasıl seçeceğimizi öğrenmeye çalışmak da bilinçli bir tercihtir. Yaşamın her detayında dürüstlüğü, güveni, hoşgörüyü, doğruyu, sevmeyi, barışı ve bizi biz yapan tüm güzel duygu ve davranışları seçmek gibi…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu