GündemDünyadan HaberlerEğitim

BİR AŞIK SÖYLER BİN AŞIK DİNLER

Sevgili gençler bugün ‘Çocukça ve Gençlik’ sayfamızda özel bir konumuz var. Kültürümüzün en güzel mirası ‘Aşıklık Geleneği’ yaşatılıyor. 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’nin gençleri hazırladıkları proje kapsamında gençliği aşıklarla buluşturdular.

Kültürümüzün en güzel mirasıdır ‘Aşıklık Geleneği’. Yıllar evvelinden Anadolu’nun verimli topraklarında ne acılar ne sevinçler dile gelmiş. Sazı eline alan Halk Ozanı (Aşık) derdini de sevdasını da anlatmış dilden dile… Topraklarımızdan Aşık Veysel, Mahzuni Şerif, Neşet Ertaş ve daha nicesi gelmiş ve iz bırakarak geçmiş. Onları unutmak elbette mümkün değil. Ama gençlere hatırlatmak adına 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Uzanç, öğretmenler ve öğrenciler tarafından güzel bir proje hayata geçirildi. ‘Gençler Geleceği İle Buluşuyor’ projesi kapsamında Salih Tozan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelde Aşık Kul Nuri ve Aşık Rahim Sağlam müziğin eşsiz güzelliğini gözler önüne sererken Alanında başarılı akademisyenler de sunum yaptılar. Panele katılan öğrenciler ise duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

Emirhan Yılmaz: Biz çok güzel bir proje yaptık. Arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz ile birlikte. Ben Halk Edebiyatı’nı çok severim. Aşıkların türküleri birbirinden güzel. Anadolu’yu anlatarak aslında ne büyük ve değerli bir coğrafyamız olduğunu ortaya koyuyorlar. Bu da her yönüyle eşsiz bir değer. Biz gittikçe daha popüler müzikleri dinlemeye alışıyoruz. Ama bu konuda biraz daha duyarlı olmak lazım.

Nisa Karabıyık: Gün geçtikçe müzik zevkleri ve sanatçılar da değişiyor. Tabi bizim de akranlarımız yeni tür müzikleri dinliyorlar. Aslında ben de popüler müzikleri seviyorum. Ama geçmiş dönemde ya yaşayan halk ozanları öyle güzel eserler bırakmışlar ki onlarla gurur duyuyoruz. İyi ki varlarmış.

Özgür Özgezen: Çok güzel bir proje. Halk edebiyatı günden güne unutuluyor. Çünkü her geçen gün yeni müzik türleri ortaya çıkıyor ve genç nesil de popüler sanatçıları seviyor. Bu konuda biraz daha duyarlı olmalıyız. Proje kapsamında gençlere kültürünün hatırlatılması da çok güzel bir durum.

Furkan Gökay: Emek verilmiş çok güzel bir proje. Bizim Aşık Veysel, Neşet Ertaş gibi harika ozanlarımız var. Onların eline kimse su dökemez. Onları hatırlatmak ve eserlerini göz önüne çıkarmak çok iyi. Genç arkadaşlarımızın biraz daha özverili ve duyarlı olmasını isterim.

Berkan İmiş: Ben Halk Müziğini çok sevemedim. Popüler müzikleri dinliyorum. Bana çok daha iyi geliyor. Ama tabi ki her müziğe ve destekçilerine saygı duymak gerekir. O yüzden Halk Müziği de kültürümüzün bir parçası olduğu için unutturmamak gerekir.

Batuhan Sarıbaş: Halk Müziğine ne kadar önem verir ve daha çok anlatırsak o kadar iyi. Bizim kültürümüzün bir parçası. Aşık Veysel, Neşet Ertaş gibi harika aşıklarımız var. Onları unutturmamalıyız. Her geçen gün onlara saygımız daha fazla oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu