Köşe Yazıları

Bir B.k Böceği Hikayesinden Alınacak Mesajlar

Bir B.k Böceği Hikayesinden Alınacak Mesajlar

Adamın biri bir gün bahçesinde otururken hayvan dışkısından top yapan bir böceği görmüş, böcek pisliği ayakları ile yuvarlayarak giderken içinden şöyle geçirmiş:

– Ey Allah’ım! Her şeyi çok güzel çok hoş yaratmışsın da şu böceği sırf pislikle uğraşsın diye mi yarattın?

Aradan birkaç ay geçmiş adam çaresiz bir hastalığa yakalanmış. Derdine kimseler çare bulamamış. En sonunda bilge bir doktor:

  • Bak demiş bazen bahçelerde gezen bir böcek olur ayakları ile gübre yuvarlar işte o yuvarladığı gübrelerden 40 gün boyunca aralıksız yiyeceksin” demiş.

Adam 40 gün boyunca o gübreleri yemiş ve iyileşmiş. Aradan yıllar geçmiş aynı adam gemiye binmiş ve denizin ortasında çok büyük fırtınaya yakalanmışlar. Herkes bağırıp, çağırıp, ağlaşırken bu adam bacak bacak üstüne atıp sakince çayını yudumluyomuş. Birileri dayanamamış sormuş:

  • Biz yana yakıla dua edip bağırıp çağırıyoruz sendeki bu rahatlık ne be adam?!”

Adam şöyle cevap vermiş:

  • Kurban olduğumun bir kere işine karıştım bana kırk gün b.k yedirdi ister yüzdürür, ister batırır ben karışmam kardeşim!”

Hikâye burada bitti. Herkes dersini almıştır umarım.

Gubre Bocegi

Şimdi gelin bu böcekleri ve yeryüzündeki vazifelerini daha yakından inceleyelim. Bu böcekler, yeryüzünde küre şeklinde bir malzeme yapabilen tek böcek türüdür. Mala şeklindeki ön ayaklarının yardımıyla dışkıdan 8 cm çağında iri bir küre yaparlar. Dişi ve erkek böcekler birlikte yardımlaşarak yaptıkları bu gübre topunun içine yumurtaları bırakır ve daha sonra da toprakta açtıkları çukura bu gübre tohumunu gömerler. Toprak altında 24 gün bekleyen bu gübre tohumunu içerisindeki yumurtalardan yavrular belirmeye başlar. Böcekler bu aşamadan sonra, sevki ilahi ile bu küreyi topraktan çıkarıp suya götürür ve suda çözerek yavruların serbest kalmasını sağlarlar.

B.k böceklerinin ekosisteme faydaları saymakla bitmez. Bu böcekler, dönüm başına 1 tonu geçkin dışkıyı toprağa gömerler. Yani bu böcekler bu görevi yapmamış olsalardı yılda 1-2 metrelik bir gübre tabakası oluşurdu. Böylece bu böcekler bir nevi temizlik memurları gibi hem ortamdaki hayvan dışkılarını ortadan kaldırmış olurlar hem de uzman bir ziraatçı gibi toprağı bedava gübrelemiş olurlar.

Ayrıca, bu böcekler tonlarca dışkıları toprağa gömdükleri için sineklerin, bakterilerin ve diğer zararlı organizmaların hayvanları, insanları enfekte etmesini de engelleyerek ekosistemde sıhhiye memurları gibi vazife görürler.

Bu böcekler ayrıca tohumların toprağa ekim işinde vazifelendirilmişlerdir. Sindirilmeyip hayvan dışkısıyla atılan tohumlar bu böcekler tarafından tarafından yapılan gübre topları ile taşınarak toprak altına ekilmiş olur. Böylece bu böcekler bilmeden de olsa sevki ilahi ile bazı tohumların toprak altında çimlenerek filizlenmesine hizmet etmiş olurlar.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı b.k böcekleri antik Mısır’da kutsal sayılmış ve o dönemde mezarlarda figürleri çizilmiş heykelleri yapılmış. Görüldüğü gibi akıl ve vicdanı ile düşünenler Yaratılış harikası bu akılsız böceklere bakarak evrende her şeyin bir vazifesi olduğunu anlarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu