GündemKöşe Yazıları

BİR BAŞKADIR RAMAZAN

Günlük hayatın karmaşasında unutulan değerler Ramazan ayıyla birlikte bir nebzede olsa hatırlandı. Ramazan aylarını özlemle hatırlayanlar çok.

Ramazan’ın gelişiyle evlere rengârenk bir şenlik doğuyor ve bereket yağıyor. Ailenin tüm üyelerinin toplandığı iftar sofraları birbirinden güzel Ramazan tatlıları sofraları süslüyor. Bir Ramazan ayıydı yine hiç unutmam annem tanıdığımız birkaç kişiyi eve davet etti. İftar vaktinden evvel r gelmeye başladılar. Bazılarının çocukları da yanlarındaydı. Güzel geçen anılardı. İzzet ikram faslından sonra kahveler, şerbetler içildi. Şimdide bu değerler yaşatılıyor hala evimize gelenler var ancak eskiler sanki başka gibiydi…

Komşumuz Huriye nineye geçen gün sordum. Huriye nine nasıldı eski ramazanlar?

Masallar anlatılır, yaşlı başlı olanlar bilmece sorarlardı. Çocuklara sorulurdu. Altıntopu derdik çocuklara bir evde çocuk varsa (altın toplar nerde denirdi) Her çocuk birbirine bakışır gülüşürdü. Bilmeceyi bilmek ve diğer hünerlerini -adabına göre oturup kalkmak ve büyüklere hürmette kusur etmemek dahil- gösteren genç kızlara çaktırmadan not verilirdi. Ramazan boyunca devletin önde gelenleri ve varlıklı kişilerin konaklarında büyük iftar sofraları kurulurdu. (Şimdiki zamanda Belediyeler iftar çadırları kuruyor)

Sofralarda çeşit çeşit yemekler olurdu. Komşular davet edilirdi ama onlarda evden yemek getirirdi sofranın bereketi hiç bitmezdi. Yemekler arttıkça artardı. Sofra özenle hazırlandığı için görüntüsü de çok güzel olurdu. Top atıldı mı ?Birazdan atılacak. Ezan oluyor.. Ezan vakti. Top atmayı unuttular mı ne? Sofrada bu sorular ve cevaplar iftar saatinde bir araya gelen sofrada buluşanlar tarafından konuşulan sözler olurdu. Top atılır atılmaz da yemeklere kaşıklar daldırılırdı. İftariyeliklerle başlayan iftar yemeği hep birlikte kılınan akşam namazıyla ara verilirdi Namazdan sonra iftar sofralarında değişmez ilk yemek; et veya tavuk suyuyla hazırlanan düğün, mercimek, yoğurt, pirinç çorbalarıydı. Ramazan’ın vazgeçilmez yemeği pastırmalı yumurta ise sahanlar içinde yanında mutlaka Ramazan pidesiyle sunulurdu. Daha sonraki yemekler etinden sebzesine, pilavından böreğine ev sahibinin gücüne göre yapılan lezzetlerdi. Kuru meyvelerden yapılan hoşaflar, 60-70 kat yufkadan oluşan baklava, kazandibi, kabak tatlısı, keşkül ve Ramazan’a has bir tatlı olarak bilinen gül kokulu güllaç ise iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarıydı.

İçecekler eksik olmaz sofrada…

Ramazan içecekleri Osmanlı Şerbeti, boza ve sahlep Ramazan ayında içilebilecek içecekler. Bunun yanında Demirhindi, ağaç kavunu, menekşe, kızılcık şerbeti de tercih edilir. Ve bir kahve ile iftar keyfi tamamlanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu