GündemKöşe Yazıları

Bir Demek Çiçek Bir Saksı Toprak

Bir Demek Çiçek Bir Saksı Toprak

Evinde, balkonunda ya da şanslıysanız bahçenizde renk renk çiçekler yetiştirmeyi seviyor, çiçek bakımı için neler yapmanız gerektiğiyle ilgili hangi bilgilere sahipsiniz? Renkleri ile albenisi olan çiçekler herkes tarafından beğenilir kokusuyla nam salan menekşe sarmaşıkları yeşil yapraklar dingin bir akşamda bir yudumluk çayın yanında size eşlik eden güzellikler olacaktır.

Nedense hep ihtiyarlar bakım yapar çiçeklere.Yaşça genç olanlarda bakar ancak daha çok sever.Bakmak zordur zira canlı çiçeklere…Bugünkü yazımda içek bakımına ilişkin bilgiler paylaşacağım.

İlk bakışta “Çiçek yetiştirmek ne kadar zor olabilir ki, vaktinde sulayınca her şey tamam” diye düşünmüş olabilirsiniz tabii ama evinizde bugüne dek en az bir çiçek yetiştirdiyseniz aslında bu işin çiçek sulamaktan çok daha öte bir şey olduğunu fark etmişsiniz demektir.

Bazen öyle anlar oluyor ki hiç beklemediğiniz bir anda bitkiniz çiçeklerini dökebiliyor, bir sabah uyandığınızda onu boynunu bükmüş bir halde bulabiliyorsunuz mesela, biliyoruz. Tam da bu yüzden evde çiçek bakımının püf noktalarını anlatmak, bitkilerinize çok daha uzun ve sağlıklı bir ömür sağlamak istiyoruz. Çiçek bakımının en önemli ve ilk adımlarından biri yetiştireceğiniz bitkiye uygun bir saksı almanız. Eğer kökleri çok derine inmesi gerekmeyen bitkiler yetiştirecekseniz, saksının çok derin olmamasına dikkat etmeli, daha geniş alanlara yayılarak gelişen çiçekleriniz içinse daha geniş saksılar tercih etmelisiniz. Ancak dikkat, en başta fidenizi ya da tohumlarınızı çok büyük bir saksıya eklememeli, çiçeğinizin gelişimine uygun olarak belirli aralıklarla saksı değişimi yapmalısınız.Saksı değişimi yaparken eski saksıdan çıkaracağınız bitkinin köklerinin zarar görmemesine dikkat ederek çok özenli bir şekilde saksıdan çıkarmanız gerektiğini unutmamalı, köklerin tutunup kaldığı fazla toprak parçalarını yine hassas bir şekilde silkeleyerek yeni saksıdaki toprağın içine yerleştirmelisiniz.

Bunun yanı sıra, sulama yaptığınızda çiçeğe o an için fazla gelen suyun dışarı çıkmasını sağlamak ve köklerin çürümesini engellemek için saksıların drenajlı olmasına özen göstermelisiniz. Kısacası aldığınız saksının altında delikler bulunması gerekiyor da diyebiliriz. Bunun için tabii ki saksının altında fazla kalan ve deliklerden dışarı çıkan suyun akmasını sağlayacak bir saksı tablasının olmasına da dikkat Evde çiçek bakımının yine temel adımlarından sayılan toprak seçiminde dikkatli olmak çok önemli. Aksi halde çiçek ihtiyaç duyduğu besinleri ve diğer yararlı maddeleri bağlandığı topraktan temin edemez ve kısa ömürlü olur. Genel olarak ev bitkileri için torf, yani organik maddeler bakımından zengin toprak önerilir ama bu da yine seçeceğiniz bitkiye göre değişiklik gösterecektir. Örneğin kaktüsler çiçek toprağı ve kalın kum karışımını severken menekşeler torf bakımından zengin toprakları, orkidelerse kendileri için özel olarak hazırlanan farklı bir toprak türünü sever. Bu nedenle yetiştireceğiniz çiçeği iyi tanımalı ve ona uygun toprağı aldığınızdan emin olmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu