GündemDünyadan HaberlerÖzel Haberler

BİR İNAT UĞRUNA TERZİ OLDU

Çocukluğunda babası ile takım diktirmeye gitti. Gittiği terzi öyle bir fiyat verdi ki o an karar verdi. Ben terzi olacağım! dedi ve okumaya niyetim zaten yoktu terzilikten para kazanarak terzi oldum.Bir inat beni bugüne getirdi diyen Terzi Fikret Kovancı’nın yaşam hikayesi ve terzilik mesleği haberimizde…

50 Yıldır terzilik mesleğini sürdürdüğünü söyleyen Terzi Fikret Kovancı, “Bu meslekte 50 yılım doldu. 2014 yılından bu yana her geçen gün ekonomi düşüyor. Bu da en çok küçük esnafı etkiliyor. Bu sene işler daha az. Ekonomi daha zor. Eskiden de zorluk yaşardık ama bu süreçte daha zor geçiyor. Doların birden yükselmesi piyasayı aldı götürdü” ifadelerini kullandı.

“ARTIK ÇIRAK YETİŞMİYOR”

Uzun zamandır meslekte çırak yetişmediğini söyleyen Terzi Fikret Kovancı, “Eskiden 6,7 kişi bir işletmede çalışılırdı. Ama artık çırak bile yetişmiyor. Bana hiç çırak gelmedi. Gençler mesleğe ilgi göstermiyor. Eski ustalar götürebildiği yere kadar gidecek. Kalfalar da bir yere kadar giderler ama sonrası oldukça zor. Yalnızca tamirat işleri gidiyor. Yeni elbise dikilmiyor. 10 terzi arasından ancak 3 kişi elbise, kıyafet dikimi yapıyor” ifadelerini kullandı.

“SİPARİŞLER ARDI ARDINA GELİRDİ”

Eskiden işlerin çok daha güzel ve çok olduğunu söyleyen Terzi Fikret Kovancı, “Eskiden bayramlarda Arife günü öncesinde sabaha kadar çalışırdım. Eskiden ailemizi rahat rahat geçindirirdik. Müşteriler provalarını olup kıyafetlerini diktiriyorlardı. Eskiden o kadar çok sipariş olurdu ki yeni iş alamazdık. İşleri yetiştirmeye çalışırdım. Ama günümüzde Arife günü öğlene kadar kalıp evime gidiyordum” dedi.

“BENİM MESLEĞE GİRİŞİM…”

Küçükken yaşadığı bir olayın meslek seçimini etkilediğini söyleyen Terzi Fikret Kovancı, “Bu meslek benim çocukluğumdan kalan bir anı oldu. Rahmetli babam bir elbise diktirecekti. O zamanın şartlarında bir usta çok pahalı söyledi. Orada bir inat ettim. Sonra da bu mesleği sürdürdüm. O zamanlar babamın beni okutacak durumu yoktu. Benim de hiç okumaya niyetim yoktu.  Ama işimi de severek yapıyorum. İyi ki bu mesleği yapıyorum” dedi.

“ESKİDEN BU KADAR MAĞAZA YOKTU”

Terzi Kovancı, “Eskiden mağazalar bu kadar yaygın değildi. Her bedene göre elbise yoktu. Ama teknoloji her geçen gün artınca bu işin cılkı çıktı. Güzel elbiseler çıkıyor ama fiyatları yüksek. Ismarlama dikilen kıyafetlerden daha pahalı ücretleri. Bizim diktiğimiz kıyafetler daha fazla kullanılır. Daha dayanıklı ve kalitelidir. Bundan 25 sene önce Balıkesir’de 450 terzi vardı. Ama şu anda 100 terzi çıkar mı çıkmaz mı bilemem” şeklinde konuştu.

“MESLEKLER KAYBOLUYOR”

Terzi Fikret Kovancı, “Önceden veresiye verilirdi ama artık olmuyor. Kredi kartları da çıktı. Artık veresiye yazdırılmıyor. Ama artık eskiye yavaş yavaş yavaş dönülüyor. Ayda 10 pantolon ancak dikiliyor. Ben emekliyim de geçinebiliyorum. Emekli olmasam çok zor. Eskiye dönük mesleklerin çoğu bitti. Çocuklarını mesleğe yönelten anne, baba yok. Sadece okusun diyorlar. Ama çocuğun kapasitesine göre gitmek lazım. Çocukları doğru yönlendirmek gerekir” ifadelerini kullandı. Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu