GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BİR İNSANIN KABUSU: AĞIZ KOKUSU

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

Çok yaygın görülen bir sorun olan kötü ağız kokusu maalesef kişileri hem sosyal yönden hem de sağlık yönünden oldukça sıkıntılı durumlara sokabilir. Peki insanı oldukça müzdarip eden bu durum neden gelişir sizlerle bunu paylaşmak istiyorum.

Liste başı olarak sanırım sigarayı koymak yanlış olmayacaktır. Sigara içmek hem ağız hijyenini bozduğu hem de tütünün kendisinin direkt neden olduğu bir ağız kokusu problemine yol açar. Yine yemek sonrası dişlerin arasında kalmış yiyecek parçaları ağız kokusuna neden olabilir. Sık problemlerden biri olan ağız kuruluğu doğal ağız temizleyici olan tükürüğün azalması sonucunda kokuya yol açar. Elbette dişlerin yeterli bakımının yapılmaması yani fırçalama veya diş ipi kullanmama bakteri birikimine neden olarak koku yapar.

Son yılların moda diyetlerinden açlık ve düşük karbonhidratlı beslenme programları da ağız kokusu yaratabilir. Bazı ilaçlar tükürüğü azaltabilir ve bu nedenle kokuları arttırabilir. Yüksek dozlarda vitamin takviyesi alan kişilerde ayrıca kötü nefes almaya eğilimli olabilirler.

Bazı kanserler, karaciğer yetmezliği ve diğer metabolik hastalıklar, ürettikleri spesifik kimyasal karışımlarından dolayı ağız kokusuna neden olabilir. Reflü de yine kişide kötü bir ağız kokusu yaratabilir.

Yukarıda saydığımız nedenler dışında da daha nadir olan bazı durumlar ağız kokusuna yol açabilir.

Peki bunun gidermek için neler yapabilirim diye sorarsanız işte cevabı. Öncelikle günde en az iki kez, tercihen her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Hatta gerekirse diş ipi kullanın. Diş fırçalama işlemini mutlaka dili de fırçalayarak bitirin. Çünkü bakteriler, yiyecekler ve ölü hücreler genellikle dil üzerinde birikerek ağız kokusuna neden olurlar. Eğer ağız kuruluğunuz varsa sık sık su için ve ağzı özellikle kurutan sigaradan kaçının. Sakız çiğnemek de tükürük üretimini uyarmaya yardımcı olduğu için ağız kuruluğunda başarılı olabilir.
Ağzınızın temiz laflarla, temiz kokularla dolduğu iyi bir hafta dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu