Köşe Yazıları

BİR KALEMLE KARALAMAK

Bir ressamın düşüncesinin her zaman farklı olduğunu düşünmüşümdür. Günümüzde hemen herkes eleştiri yapmaya müsait yada yapılan bir davranışı eleştirmeye…

Sosyal medyada güzel yorumları görebilirsiniz ancak sanırım araştırma yapılsa en çok kötü olan eleştirel yorumları görürüz. Kimse kimseyi beğenmiyor, yaptığı işe saygı duymuyor yada karşısındaki kişi adına karar verebiliyor. Ahilik Haftasında  Çok sevdiğim bir hikayedir ve dünkü bir paylaşım altında eleştiriler görünce uygun olacağını duşundum. Ve bu hikayeyi paylaşmak istedim sizlerle. Ahilik neydi? Paylaşmaktı güzelliği, acıları, dürüstlüktü,ahlaktı…

Hindistan’da ‘Renklerin Ustası’ anlamına gelen Ranga Guru adında bir ressam varmış. Bu ünlü ressamın bir öğrencisi eğitimini tamamlamış, son resmini yapıp hocası Ranga Guru’ya götürmüş ve resmini değerlendirmesini istemiş.

İlgili Makaleler

Ranga Guru resme bakmış ve şöyle demiş: “Sen artık büyük bir ressamsın. Resmini halk değerlendirsin. Bu resmi al, şehrin kalabalık bir meydanına as. Yanına da bir kırmızı kalem ile şu yazıyı bırak: “Lütfen beğenmediğiniz yerlere çarpı koyunuz.”

Öğrenci söyleneni yapmış ve birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde görmüş ki, emeğini ve yüreğini ortaya koyarak yaptığı tablo, kırmızı çarpılarla doldurulmuş. Öğrenci buna çok üzülmüş. Tabloyu almış ve hocasına götürmüş.

Ranga Guru, öğrencisine üzülmemesini söylemiş ve aynı resmi yeniden yapıp yanına da yağlı boya ve fırça ile birlikte şu yazıyı bırakmasını söylemiş: “Lütfen beğenmediğiniz yerleri düzeltiniz.”

Öğrenci birkaç gün sonra gidip bakmış, tabloya kimse dokunmamış. Bu duruma çok sevinerek durumu hocasına anlatmış. Ranga Guru şöyle demiş: “Sen ilk seferde belki de hayatında hiç resim yapamayan insanlara fırsat verdin ve acımasız eleştiriler ile karşılaştın. Bu duruma çok üzüldün. İkinci sefer ise hataların düzeltilmesini istedin. Oysa kimse konuyu düzeltmeye cesaret edemedi. Çarpı koymak, beğenmemek, karalamak, kolaydır. İnsanoğlu başkalarında kusur aramada pek aceleci ve pek acımasızdır…”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu