GündemKöşe Yazıları

Bir Kurban Bayramı’nı Daha Geride Bıraktık

Bir Kurban Bayramı’nı Daha Geride Bıraktık

Bu dünyadan gelip geçen her kuşak, kendi geçirdiği çocukluk yıllarındaki eski bayramları bir şekilde yad edecek. Bugün “Nerede o eski bayramlar?” diyerek geçmişe uzanan bizler gibi yarın yetişkin olan çocuklar da bugünü anarak “Nerede o eski bayramlar?” diyecek. Diyorlar. Kurban Bayramlarında alınan hayvanları kesimin olacağı güne dek ayrı bir seviyor ve su,yemek veriyorlar. Dua ediyorlar.

Aslında her ömür kendi çocukluğunu arıyor. Ne kadar az sorumluluğun varsa ve sana ne kadar çok değer veriyorlarsa işte o bayram güzel bir anı olarak hatırda kalıyor. Kısacası bayramları güzel yapan şey zaman değil, o zaman içinde bizim çocuk olmamız ve el üstünde tutulmamızdır. İnsan her zaman sevilmek ister, hatta ödüllendirilmek. Büyükler haklı olarak çocuklarının yolunu gözler bayram sabahları. Torunlarının koşuşunu izlemek dünyaları verir onlara…

Bayramlar da istediğimiz giysinin alındığı, cebimize paranın konduğu, şeker topladığımız ve hemen herkes tarafından sevildiğimiz için biz yetişkinlerin kendini en korunaklı hissettiği anlardan bir tanesiydi. Günümüzde eskiye nazaran bayramlık alınan o günleri de özlüyoruz. Daha anlamlıydı geçmişteki bayramlar. Bugün olduğu gibi istediğimiz şeylere anında ulaşım mümkün değildi. Kelebek tokalı Beyaz-Kırmızı ayakkabılar bugün her yerde yada aldığımız cicili bicili elbiseler, etekler, pantolonlar rengarenk çoraplar vesaire….

Başka bir hava oluşturur ve hatta alınan ayakkabı bayram sabahına yastık altında girerdi…

Kurban Bayramı’nda yaşlıların ellerini öpüp hatırlarını sormak, belki birkaç dakika sohbet etmek ayrı bir özellik ve güzellik. Sadece bayram değil yaşlılarımız her an aranıp sorulduğunda bir sohbetin yapıldığında mutluluğun dalga dalga yayıldığı gözler ve sözlere eşlik ediyor.

Kısacası bir bayramı daha geride bıraktık. Tatil yerine özlemini duyduğumuz geçmişteki izlerin üzerinde durarak bir bayram geçirmenin umudu ve ayrıca istekleri ile geride kalan günleri geçirdik. Kalın sağlıcakla…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu