GündemDünyadan HaberlerEkonomi

BİR MARKA KENT ÖRNEĞİ: BALIKESİR

Vali Ersin Yazıcı, Marka Şehirler, Marka İnsanlar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hami Fiskeci’ye verdiği mülakatta Balıkesir ile ilgili projeleri anlattı.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Marka Şehirler, Marka İnsanlar dergimize; “Ülkemizin 2023 yılında hedeflediği 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefleri doğrultusunda Balıkesir olarak, milli ekonomimize katkı sunmak için üretiyoruz ve istihdam yaratıyoruz” dedi.

Balıkesir tarihte önemli yeri olan bir ilimizdir. Balıkesir’in tarihsel geçmişinde öne çıkan dönüm noktalarından bahsedebilir misiniz?

Geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar uzanan Balıkesir’in kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak ilk iskân edilen bölgenin şehrin 26 km. doğusunda Kepsut civarındaki Akhyraous (Hadrianoutherai) olduğu tahmin edilmektedir. Balıkesir adının nereden geldiği hususunda birçok görüş olmasına rağmen tarihçilerin kabul ettiği görüş, bu bölgenin Bizans Dönemi’nde Paleo Kastro (Eski Hisar) ismi ile şöhret yaptığı için bu isimden bozma olarak “Balıkesir” adının verildiğidir.

Bölgenin en eski sakinleri Bitinler, Misyalılar, ve Frigler’dir. Balıkesir bölgesi, sırasıyla Lidyalılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Selevkoslar, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu hâkimiyeti altında kalmıştır. Malazgirt Zaferi sonrası bir süre Türk akıncıların kontrolünde kalan Balıkesir ve çevresi, 1300 yılı civarında kesin olarak Türklerin hâkimiyetine geçmiştir. Karesi Beyliği’nin merkezi olan ve “Karesi” adıyla anılan bölge, 14. yüzyılın ortalarında Osmanlı toprağı haline gelmiştir.

BALIKESİR’İN ASI TARİHE YAZILDI

Osmanlı hâkimiyeti döneminde fizikî ve mimari bakımdan büyük gelişme gösteren Balıkesir, önemli yolların birleştiği bir noktada bulunduğundan sosyal ve ekonomik olarak da oldukça hareketli bir yapıya sahipti. Osmanlı Devleti zamanında uzun yıllar Karesi Sancağı’nın merkezi olarak idare edilen Balıkesir, 1881 yılında yapılan yeni bir düzenlemeyle vilayet olmuş, 1888 yılında tekrar Hüdavendigar’a bağlı bir sancak haline getirilmiştir. Karesi Sancağı, 1909 yılında müstakil Mutasarrıflık haline getirilerek doğrudan merkeze bağlanmıştır.

1.Dünya Savaşı’ndan sonra Yunanlıların, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’i işgal etmelerinin hemen sonrasında 17 Mayıs 1919 günü Balıkesir’de Alaca Mescit’te toplantı yapılması kararlaştırılmış ve ertesi gün burada Vehbi (Bolak) Bey başkanlığında 41 kişiden oluşan “Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti” kurulmuştur. Bu cemiyet, silahlı direniş kararı alarak Kuva-yi Milliye’nin oluşmasına öncülük etmiş, böylece Balıkesir’in adını tarihe kazımıştır.

BALIKESİR’İN İLÇELERİ OLUŞTU

Karesi, 8 Ekim 1923 tarihinde sancak teşkilatı kaldırılınca yeniden vilayet yapılmış, 1926 yılında ise “Balıkesir” ismini almıştır. İlk belediye teşkilatı 1864 yılında kurulan Balıkesir, 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir statüsü kazanmış ve ilin bütün sınırları Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dâhil edilmiştir. Bugünkü Balıkesir vilayeti, Karesi ve Altıeylül merkez ilçeleri olmak üzere Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk ilçelerinden oluşmuştur.
Balıkesir’in eğitim tarihi, Romalılar dönemine kadar uzanmaktadır. Romalılar döneminde Diyotim adında bir şairin Kazdağı’nın tepelerinde okul açtığı, öğrencilerine dil ve edebiyat dersleri verdiği bilinmektedir. Türklerin bölgeye gelmesiyle camilerde verilmeye başlanan eğitim, Osmanlı Devleti Dönemi’nde açılan tekkeler, zaviyeler, sıbyan mektepleri ve medreselerle gelişimini sürdürmüştür. Zağanos Paşa, Yıldırım ve Hoca Sinan Medreseleri, en meşhur medreseler olup buralarda çok kıymetli hocalar ders vermiştir.

1850’lerden sonra rüştiye, idadi, sultani, öğretmen okulu, çıraklık okulu ve şoför okulu açılarak modern eğitim alanında önemli adımlar atılmıştır. Balıkesir’de ilk rüştiye (ortaokul), 1864 tarihinde, ilk idadi (lise) ise Karesi İdadisi adıyla 23 Şubat 1886 tarihinde eğitime başlamıştır. Balkan Savaşları sırasında Selanik Sultanisi, öğretmenleriyle birlikte Balıkesir’e nakil olunmuştur. Balıkesir’de sonraları Necati Bey adını alan Öğretmen Okulu, 1910 yılında açılmıştır.

Ülkemizin ilk liselerinden olan Balıkesir Lisesi, yaşları küçük, yürekleri büyük öğrencilerini vatanının bağımsızlığı için Çanakkale Savaşı’nda şehit vermiştir. Balıkesir’i 7 kez ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurulacak yeni devletin temel esaslarını 7 Şubat 1923 günü ilimizde Paşa Camii’nde yaptığı konuşma ile açıklamıştır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu