“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Kadının İzinde 140 Eserlik Yolculuk

“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi

“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Cumhuriyetimizin 102. Yılında 102 Süreli Sergi: Anadolu’nun Kültürel Mirasına Yolculuk” projesi kapsamında hazırlanan “Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” sergisi, Sultanahmet’teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyarete açıldı.

"Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut" sergisi Sultanahmet'te açıldı

Sergi, Cumhuriyet dönemi mimarisi, kadın koleksiyonerliği, Osmanlı mirası ve arşivcilik tutkusunu bir araya getiren Leyla Asım Turgut’un çok yönlü yaşamını ve kültürel birikimini gözler önüne seriyor.

Daha Önce Hiç Sergilenmemiş 135 Eser İlk Kez Gün Yüzüne Çıkıyor

Sergide Turgut’un mimari çizimlerinden geleneksel Osmanlı kıyafetlerine, yüzme madalyalarından Bohemia kristallerine, 1890’lardan 1980’lere uzanan geniş bir dönemi kapsayan 140 nadir eser yer alıyor. Bu eserlerin 135’i ilk kez sergileniyor.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Leyla Hanım hem mimar hem sporcu kimliğiyle, arşivci ve koleksiyoner yönüyle Cumhuriyet tarihinin sessiz tanıklarından biri. Gençlere ilham veren bir portreyi gün yüzüne çıkarıyoruz.”

Anadolu’nun Kültürel Hafızasına Yolculuk

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Keskin, serginin yalnızca bir biyografi değil, aynı zamanda Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişin kültürel arşivi olduğunu vurguladı:

“Turgut, Fenerbahçe ve Galatasaray adına yarışmış ilk kadın yüzücülerden. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından biri. Estetik anlayışı, yaşamı boyunca oluşturduğu arşivle birleşince bu sergi adeta yaşayan bir tarih belgesi oldu.”

TİEM Koleksiyonuna Eklendi: 850 Eserlik Bağışın Parçası

Serginin küratörlerinden Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Ekrem Aytar, Turgut’un vefatından sonra müzeye bağışlanan 850 eserlik koleksiyonun bir bölümünün sergilendiğini belirtti:

“Osmanlı’nın son döneminden Kaçarlar’a, geleneksel kadın şapkalarından arkeolojik objelere kadar birçok nadide parça yer alıyor. Her biri Türkiye’nin kültürel belleğine katkı sağlıyor.”

📅 Sergi Ne Zaman? Ziyaret Bilgileri

“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” sergisi, 1 Eylül 2025 tarihine kadar Sultanahmet Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyaret edilebilir. Kültür meraklılarını, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan estetik bir yolculuk bekliyor.

AA

sergi eser “Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi dünyanın en ilginç sergisi leyla asım turgut