Köşe Yazıları

Bir yudum su hayat

Sağlıklı bir yetişkin insanın vücudunun yüzde 60’ı nın su olduğunu biliyoruz. Bu su miktarı çocuklarda yüzde 70 yaşlılarda ise yüzde 50’ye kadar düşüyor. Su, insan hayatı için oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç.

Havalar nasıl olursa olsun su için. Bunu özellikle yazın sıcaktan bunaldığımız zamanlarda su içmeyi hatırladığımız için söylüyorum. Evinizde sehpanın üzerinde işinizde masanızın üzerinde bir su olsun. Ben hiç su içmem aklıma gelmiyor diyenleri duyunca şaşırıp kalıyorum. Susuz kalmayın. Su sağlık için hayati önem taşıyan bir ihtiyaç. Su içmenin önemi üzerine ebe Benay Gülşen’den edindiğim bilgiler ışığında sizlerle paylaşmak istediklerim bugün şöyle; Su içerdiği sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücut için önemli olan mineraller içeriyor. Çünkü kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudan oluşuyor. Ter, tükürük, idrar gibi vücut sıvılarının üretimi, atıkların atılması, suda eriyen besinlerin emilimi, eklemlerin ve gözün kayganlaşması, vücut ısının düzenlenmesi su ile mümkün oluyor. Susuz kalmak hastalıklara çeşitli hastalıklara maruz kalabileceğinizi de bilmek demektir. Dünyanın %70’i sudur ve yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık%0.3′ü kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir. Suyun pH değerinin 7,5 – 8,5 arası yani alkali olması idealdir. İçilen suların etiketleri okunmalı, pH değerinin bu aralıklarda olduğu sular tercih edilmelidir.

Dikkat!

Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında daha fazla su tüketilmeli. Eğer yeteri kadar su tüketilemezse susuzluk ortaya çıkar. Susuzluğun hafif belirtileri; baş ağrısı, yorgunluk ve kabızlıktır. Uzun süren durumlarda ciddi hastalıklara da neden olabilir. Suyun yerini hiçbir şey tutmuyor!Su tüketimi tek başına olduğu gibi süt, çay, meyve suyu gibi alkol dışındaki tüm içecekler ve besinlerden de sağlanır fakat bu içeceklerin suyun yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. Vücut susuz oluncaya kadar susama hissi ortaya çıkmaz. Dolayısıyla susamadan önce su içmek çok önemlidir. Çocuklar ve yaşlılar susama hissini yetişkinlere göre daha az hissettikleri için, su içmeleri hatırlatılmalıdır. Sağlıklı kişilerde su ihtiyacı; yaşa, iklim koşullarına, tükettiği besinlere, yaptığı fiziksel aktiviteye göre değişir.

Yetişkinler için ortalama günde 2-3 lt.

4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt.

9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt.

14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt

Suyun devamlığının sağlanması için bilinçli tüketilmelidir.

Su kaynaklarının devamlılığı ve temiz bir gelecek için herkesin doğal imkanları kullanırken dikkatli olmak önemli.  Su tüketirken bilinçli olunmalı.

Yeterli miktarda su içmek bunları sağlıyor

-Ağız kokusunu önler.

-Kan hacmini artırır, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar.

 

-Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine engel olur.

-Kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar.

-Egzersiz yaparken gerçekleşen kasılma ve krampları önlemede yardımcı olur.

-Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.

-Su stresle savaşmada öncüdür.

-Emziren anneler için süt yapıcı en önemli kaynaktır.

-Reflüye iyi gelir.

-Grip gibi bulaşıcı hastalıklarla savaşırken, vücut direncine katkıda bulunur.

-Cilt sağlığının korunmasında önemli etkileri vardır. Yeterli miktarda su içen kişilerin cildi nemlenir, parlar, sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşur.

-Vücut ısısını dengeler.

-Vücuttan ödemin atılmasını sağlar.

-Yeterli miktarda su içen kişilerde metabolizmayı çalıştırır ve hızlandırır.

-Su içmek, böbrek rahatsızlıklarından korur

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu