GündemKöşe Yazıları

Birden Fazla Tarım İlacı Kullanımı Arı Ölümlerini Büyük Ölçüde Artırıyor

Birden Fazla Tarım İlacı Kullanımı Arı Ölümlerini Büyük Ölçüde Artırıyor

 

Arılar ve diğer polinatör böcekler, gıda üretimi ve birçok ekolojik sistemin işlevi için kritik öneme sahip. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapor, insanların tükettiği meyve ve tohum gibi mahsullerin yüzde 75’inin tozlayıcılar sayesinde ürediğini tahmin ediyor. Bitki üremesine yardımcı olan ve sağlıklı ekosistemlerde kilit bağlantılar oluşturan yaklaşık 20.000 tür bulunuyorlar.

 

Ancak bu tozlayıcılar tehdit altında. 2019’da bilim insanları, küresel olarak tüm böcek türlerinin neredeyse yarısının azalmakta olduğunu ve yüzyılın sonuna kadar üçte birinin neslinin tükenebileceğini belirledi. Dünyanın bazı bölgelerinde altı arı türünden birinin bölgesel olarak nesli tükenmiş durumdalar.

 

Endüstriyel tarımın çoklu stresörlerinin tozlayıcı popülasyonlar üzerinde baskı oluşturduğu uzun zamandır biliniyorlar. Bu yöntem, polen ve nektar bakımından zengin kır çiçekleri ve daha az biyoçeşitlilik nedeniyle tozlayıcılar için gıda mevcudiyetini azaltıyor. Endüstriyel olarak kullanılan arıların büyük ölçekli kullanımı, böcek ilacı, herbisit ve mantar ilacı kullanımında olduğu gibi parazit ve hastalık tehdidini de artırıyor.

 

90 farklı çalışmanın bulgularını bir araya getiren yeni bir analiz, pestisitlerin tek tek kullanılmasının aksine kombinasyon halinde kullanılmasının tehlikelerinin daha önce anlaşılandan daha büyük olabileceğini ortaya koyuyor. Birlikte kullanıldığında, çoklu pestisit kokteylleri tozlayıcılara yönelik tehdidi önemli ölçüde artırıyor. Sonuçlar, birden fazla zirai kimyasal kullanan pestisit kokteyllerinin arılar arasında daha yüksek ölüm oranlarına yol açtığına dair güçlü kanıtlar gösteriyor.

***

“Arıların yüzde 10’unu öldüren bir pestisite ve yine yüzde 10’unu öldüren başka bir pestisite maruz kalmış bir bal arısı koloniniz varsa, bu etkiler katkı maddesi olsaydı, arıların yüzde 20’sinin yok olmasını beklerdiniz. Ancak bertaber kullanılan pestisitlerin yarattığı sinerjik etki ölüm oranını yüzde 30-40’a çıkarabiliyor. Ve etkileşimlere baktığımızda tam olarak bulduğumuz şey bu, “diyor çalışmayı yöneten Dr. Harry Silviter.

 

Bu analizi hazırlayan bilim insanları yaklaşık 15.000 çalışmayı incelediler ve bunları katı kriterler ve titiz bir çalışma kullanarak daha ileri analizler için kullanılan son 90 çalışma grubuna indirdiler. Sonuçlar, arıların yoğun olarak yetiştirildiği bir ortamda karşılaştığı zirai kimyasalların kokteylinin, her bir stres etkeninden kendi başına daha büyük bir risk oluşturduğunu doğruladı. Dr. Silviter, lisanslama kararları verirken ve ticari formülleri lisanslarken, yalnızca herhangi bir kimyasalın izolasyonunu değil, kimyasallar arasındaki etkileşimlerin de dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. Çalışmadan çıkan sonuca göre bu durumu dikkate almamak ve arıları tarımda birden fazla antropojenik stres etkenine maruz bırakmaya devam etmemek, insan ve ekosistem sağlığına zarar verecek şekilde arılarda ve ayrıca onların tozlaşma hizmetlerinde sürekli düşüşe neden olacak.

 

Küresel insan kaynaklı müdahalelerle ilgili çeşitli baskı kombinasyonlarından kaynaklanan tozlaşma risklerini anlamamız ve ayrıca haritalandırmamız büyük önem taşıyor. Bu konu, sadece tozlayıcının hayatta kalması için değil, bu gezegende kendi hayatta kalmamız için de oldukça kritik.

 

Kaynak: Nature

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu