GündemKöşe Yazıları

Bitkiler de Bizi Görüyor mu?

Bitkiler de Bizi Görüyor mu?

Görebilen bitkiler’ kavramı, ilk defa 20. yüzyılın başlarında ortaya atılmıştır. Bu ilginç konu son birkaç yıldır yeniden gündeme geldi. Bazı araştırmacılar, bitkilerin görme yeteneklerinin olabileceğini öne sürmekle birlikte, çok basit bir yapıda göze benzer bir oluşuma sahip olabilecekleri iddiasında bulunmaktalar.

Bitkilerdeki görme duyusunu daha iyi anlamak için hepimizin ilkokulda yapmış olduğumuz fasulye tanesi çimlendirme deneyini hatırlatmak isterim. Bu deneyi yapan herkes çimlenen fasulyelerin uzayarak ışığa doğru yöneldiğini gözlemlemiştir.

Bitkiler gün içerisinde yapraklarını ve varsa yeşil kısımlarını Güneş’e doğru uzatırlar. Bunu evinizde ya da bahçenizdeki bir çiçeği gözlemleyerek doğrulayabilirsiniz. Saksıyı çevirseniz dahi, bitki yine ışığın yolunu bulacaktır. Evinizde yetiştirdiğiniz sarmaşıkların yapraklarının ışığa doğru yönelmesi de bitkilerin ışığın geldiği yönü tespit edebildiğine bir başka örnektir. Burada amaç, Güneş ışığından maksimum verim elde edebilmektir.

Agaca M

Peki gözleri olmayan bitkiler nasıl ışığı görürler ki?

Elbette ki bitkilerin hayvanlardaki gibi bir gözleri yoktur. Bitkiler, gövde ve yapraklarında Yaratıcı tarafından onlara bahşedilen ışığı algılayabilen fotoreseptörler sayesinde ışığa yönelebilirler. Daha da ilginci bitkiler gelen ışığın mavi mi kırmızı mı olduğunu da algılayabiliyorlar.

Bitkilerin görebildiğini öğrendik, peki bitkiler bizi duyabilir mi?

Neden olmasın!

Bir sonraki haftalarda da bitkilerin bizi duyup duymadığını masaya yatıralım mı ne dersiniz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu