GündemKöşe Yazıları

Bitkiler Et Yer Mi?

Bitkiler Et Yer Mi?

 

Ağzı bile olmayan bitkiler bırak bir şey yemeyi nasıl et yerler ki? Etobur terimi daha çok hayvanlar için kullanılan bir terimdir. Ancak elleri, kolları ya da ağızları olmadan böcek yakalayabilen ve etçil beslenen bitkiler de vardır. Böcek yiyen bitkiler olarak da adlandırılan bu bitkilerin yaprakları böceği yakalayıp sindirebilecek özellikte bir yapıda yaratılmışlardır.

Bitkiler aleminde et yiyen bu bitkilerin varlığı ve avını yakalayabilmeleri için onlara bahşedilen tuzaklar biz botanikçileri şaşırttığı kadar insanoğlunu da şaşırtmaktadır.

Etcil bitkilerin avlanma stratejileri çok enteresandır. Bazı bitkilerde aktif bir kapan yapısı vardır. Bazılarında ise pasif bir yakalama stratejisine uygun bir yapı vardır. Aktif kapan ile avlanan bitkilerde böcekleri cezbedilmek için aromalı bir koku ve tad salgılanır. Bu kokuya kanan böcekler bitkinin kapan şeklindeki yaprağının içine girdiklerinde, kapan saniyenin otuzda biri bir hızla kapanarak böceği hapseder. Bu bitkilerin, saniyede 200 kere kanat çırpabilen sinekleri kaslı yapıya sahip olmamalarına rağmen, nasıl bir manevra ile içeriye doğru hapsettiği de hala bilim insanları için bir merak konusudur. Tuzağa yakalanan böcek çırpındıkça tuzağın duvarlarından onu sindirecek salgılar salgılanır ve böylece böcek hazmedilmeye başlanır. Böcek bu tuzak içerisinde bir hafta içinde tamamen sindirilerek bitkinin besin ihtiyacını karşılanmış olur.

5545Ce7F E435 4154 Bc36 E0F4B4B9Df56

İkinci böcek yakalama şekli olan pasif kapanlara sahip bitkilerinin yaprakları ise şekerli ve yapışkan damlacıklar üreten tüy benzeri yapılarla donatılmıştır. Bu yapılardan sıçan damlacıkları yemek için bitkiye konan böcek yaprağa yapışır. Yapışan böcek kurtulmak için çırpındıkça iyice bu yapışkan tuzaklara bulaşmış olur ve bir daha kurtulamaz. Daha sonra yaprak böceğin etrafını sararak böceği hazmeder.

Bu örneklerde de görüldüğü gibi yeryüzünde daha nice böyle enteresan canlılar vardır. Yeter ki bizler gözümüzü açalım ve bakmasını bilelim. Yazımı yüce Kitabımızın bu konudaki bir ayeti ile tamamlamak istiyorum: “Bitkilerin her birinde düşünen bir insan ve toplum için ibretler vardır” (Şuara 7-9)

Bakışınızın tefekkür olması dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu