Köşe Yazıları

Bitkiler Et Yer mi?

Ağzı bile olmayan bitkiler nasıl et yer ki? Etobur terimi daha çok hayvanlar için kullanılan bir terimdir. Ancak elleri, kolları ya da ağızları olmadan böcek yakalayabilen ve etçil beslenen bitkiler de vardır. Böcek yiyen bitkiler olarak da adlandırılan bu bitkilerin yaprakları böceği yakalayıp sindirebilecek özellikte bir yapıda yaratılmışlardır.

Bitkiler aleminde et yiyen bu bitkilerin varlığı ve avını yakalayabilmek için kurdukları tuzaklar biz botanikçileri şaşırttığı kadar insanoğlunu da şaşırtmaktadır.

Etcil bitkilerin avlanma stratejileri çok enteresandır. Bazı bitkilerde aktif bir kapan yapısı vardır. Bazılarında ise pasif bir yakalama stratejisine uygun bir yapı vardır. Aktif kapan ile avlanan bitkilerde böcekleri cezbedilmek için aromalı bir koku ve tad salgılanır. Bu kokuya kanan böcekler bitkinin kapan şeklindeki yaprağının içine girdiklerinde, kapan saniyenin otuzda biri bir hızla kapanarak böceği hapseder. Bu bitkilerin, saniyede 200 kere kanat çırpabilen sinekleri kaslı yapıya sahip olmamalarına rağmen, nasıl bir manevra ile içeriye doğru hapsettiği de hala bilim insanları için bir merak konusudur. Tuzağa yakalanan böcek çırpındıkça tuzağın duvarlarından onu sindirecek salgılar salgılanır ve böcek hazmedilmeye başlanır. Böcek bu tuzak içerisinde bir hafta içinde tamamen sindirilerek bitkinin besin ihtiyacını karşılamış olur.

İlgili Makaleler

İkinci böcek yakalama şekli olan pasif kapanlara sahip bitkilerinin yapraklarında şekerli ve yapışkan damlacıklar üretilir. Bu damlacıkları yemek için bitkiye konan böcek yaprağa yapışır. Yapışan böcek kurtulmak için çırpındıkça iyice bu yapışkan tuzaklara bulaşmış olur ve bir daha kurtulamaz. Daha sonra yaprak böceğin etrafını sararak böceği hazmeder.

Son söz olarak, şu kâinatın yaratıcısının, şu bitkileri böyle acayip şekillerde yapması elbette hikmetinin gereğidir. Kur’an-ı Kerim’de “Bitkilerin her birinde düşünen bir insan ve toplum için ibretler vardır” (Şuara 7-9) ayeti ile bu ilahi sanatlara bakarken ibret almamız istenmektedir. Bakışınızın tefekkür olması dileklerimle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu