GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BİTKİLER ŞİFALI MI?

Doğa bize yaşamamız için o kadar çok nimet sunmuş ki bunu kalem dökmek neredeyse imkansız. Bunların başında da elbette bitkiler gelmektedir.

Dünyada o kadar çok bitki var ki insanoğlu daha bunların pek çoğunu tanımıyor bile! İnsanlar yüzyıllardır da tanıdığı bitkilerde şifa arayışına girmiştir. Bu sayede lokman hekimlik doğmuştur. İşte bu nedenledir ki bitkilerle tedavi hastalıkların şifası açısından hem tamamlayıcı bir yöntem hem de sosyo-kültürel bir yere sahiptir. Ve son yıllarda da tekrar popüler olmuş bir alandır.

Şifa verici bitkilerin bazıları kimyasal ilaçların elde edilmesinde kullanılırken bir kısmı da ilaç olmadan kullanıma uygundur. İşte hangi bitkinin nasıl ve nerede kullanılacağı ise mutlak bir uzmanlık alanı içindedir. Yani demem o ki hiçbir bitkiyi kulaktan dolma bilgilerle kullanmamalıyız ve mutlaka bir uzmanına danışmalıyız.

Şimdi sizlere en sık karşılaştığımız sorunların başında gelen eklem ağrılarında önerdiğimiz birkaç bitkiyi paylaşacağım. Bunların başında sarı papatyaya benzeyen arnika gelmektedir. Bu bitki özellikle kas-eklem ağrılarında krem şeklinde kullanılan bir bitkidir. Bir diğer kas-eklem ağrılarına iyi gelen bitki kedi pençesidir. Bunun özellikle çayı ve kapsül şeklindeki hali tercih edilmemektedir.

Yine bildiğimiz kırmızı acı biber eklem ağrılarında krem olarak kullanılmaktadır. Hepimizin sıklıkla yemeklerimizde sos olarak kullandığımız hardal da ağrılarda çok başarılı olan bitkilerdendir. Hardalın özellikle tohumunu tüketmek doğru bir tercih olacaktır. Zencefil kas ağrıları ve iltahaplı romatizmalarda yine tüketilecek gıdalardan biridir.

Daha pek çok örnek saymak mümkündür. Sizlerle ara ara diğer hastalıklara yönelik önerdiğimiz bitkileri de paylaşacağım. Hepinize sağlıklı haftalar dilerim.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu