Köşe Yazıları

Bitkilerde Merhamet

Sevgi ve merhamet sadece insanlar için var olan bir duygu değildir. Öyle ki bazı hayvanlar sevmeyi birçok insandan çok daha iyi bilir. En yırtıcı hayvanın bile yavrularına karşı merhametli davranışları, bu şefkat duygusunun varlığını göstermektedir.

Peki ya bitkiler? Bildiğimiz manada can ve ruhu olmayan bitkilerde gerçekten bir merhamet olabilir mi? Bunu için öncelikle bakış açımızı biraz değiştirmemiz gerekecek. Gözümüz önündeki tüm varlıklar gibi bitkiler de okunmayı bekleyen muhteşem birer kitaptırlar. Bu gözle bitkilere bakacak olursak, sanki konuşan bir kitap gibi kendi dilleri ile konuşurlar ve bizlere bir şeyler söylerler. Ama tüm bunları görüp duyabilmek için kalp gözümüzün açık, gönül kulağımızın da delik olması gerekir.

Mevlânâ bir rubaisinde bahar mevsimini ve oradaki bitkiler alemini nasıl seyretmemiz gerektiğini şöyle açıklıyor:

İlgili Makaleler

Kırlara çıkınız, bağa gelmiş ve yeşil giyinmiş tabiatı seyrediniz. Her köşede bir çiçekçi dükkân açmış gibi, Allah’ın san’atını seyrediniz. Güller, gülerek bülbüllere diyorlar ki: “Susunuz ve susarak seyrediniz.

Şimdi gelelim asıl mevzuya, yani bitkilerdeki merhamet mevzusuna.

Fatih Satıl Köşe

Buna verilebilecek en güzel örnek incir ağacıdır. İncir ağacı, kendi çamur yiyerek, yavrusu olan meyvelerine halis süt verir. Bu açıdan baktığımızda incir ağacında bir merhamet sırrı yok mudur sizce de? Aynen öyle de incir gibi tüm meyveli ağaçlar kökleri ile çamurlu suyu içip meyvelerine tatlı gıdalar ulaştırmasında da bir nevi merhamet görülmektedir.

Aynı şekilde, her baharda tüm ağaçlar ve meyveli bitkiler; adeta en güzel elbiselerini giyip, süslenip ve en güzel kokularını sürüp, elleri olan dalları ile her çeşit meyveleri bizlere ikram etmiyorlar mı? Güya bizlere merhamet edip ihtiyaçlarımıza ve damak tadımıza uygun olarak elleri olan incecik dallarını uzatıp ‘Haydi alınız, yiyiniz’ demiyorlar mı?

İşte, her mevsim bir vagon gibi, yüzbinlerce çeşit gıda ve erzak ihtiyacımız anında bitki ve ağaçların elleriyle bizlere gönderiliyor. Neye ne zaman ihtiyacımız varsa tam da o anda gönderiliyor! Kışın C vitamini deposu portakal ve limonlar, yazın bol sulu kavun ve karpuzlar… Aslında hepimiz biliyoruz ki bitkilerin ne biz insanları düşünecek bir akılları ne de bize merhamet edecek bir duyguları vardır. Bitkilerdeki ve tüm varlıklardaki bu merhametli davranışların ana kaynağı merhametlilerin en merhametlisindendir.

Bu vesileyle Şefkat Kahramanı Annelerimizin Anneler Gününü Kutluyorum.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Eyvallah Fatih hocam, tefekkür ettirecek böylesi güzel yazılarınız için teşekkürler. Kaleminize ve gönlünüze sağlık. Rabbim sağlık ve afiyetler lütfensin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu