GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

BİTKİLERDEKİ SU BORULARI

Metrelerce uzunluktaki ağaçların en uç dallarındaki yapraklara kadar suyun nasıl ulaştığını, o yüksekliğe hiçbir pompa veya hidrofor sistemi olmadan nasıl çıktığını hiç düşünmüş müydünüz?

Ağaçların ihtiyaçları olan suyun topraktan en uçtaki yapraklara kadar dışardan hiçbir müdahale olmadan büyük bir başarı ile taşınması elbette mucizevi bir olaydır. Bu mükemmel faaliyetin gerçekleşmesi için ağaçlar çok detaylı bir sistemle donatılmışlardır. Su, ağacın köklerinden gövdesine ve dallarına doğru uzanan ince borulardan oluşan bir sistemle taşınır.

Bu özel sistem; suyun bitki köklerinden en üst noktaya kadar taşındığı ultra kılcal borulardan oluşur. Günümüz teknolojisiyle bu kılcallıkta bir boru yapmak mümkün değildir. Bitkinin büyüklüğü ne olursa olsun, taşıma sistemini oluşturan bu boruların çapları yaklaşık 0.25 mm-0.006 mm genişliğindedir.

Odun boruları, bitkiler için gerekli olan suyu metrelerce yukarıya taşımak için gerekli olan en uygun tasarımda yapılmışlardır. Yani borucukların dış duvarları oldukça kalın, eğilme ve bükülmelere karşı dayanıklı olabilmesi için de esnek bir yapıya sahiptir

Her gün defalarca önlerinden geçip gittiğimiz ağaçların içinde işte böylesine mükemmel bir boru sistemi yer almaktadır. Dahası, burada anlatılanlar, ağaçların sahip olduğu kusursuz tasarımın sadece küçük bir parçasıdır.

Tüm bu sistem kullanılarak suyun, köklerden bitkinin en uç kısımlarına kadar çekilmesi gerekmektedir. Bu işlem, yeryüzüne yerleştirilmiş olan fizik kurallarının kusursuz uyumu sayesinde gerçekleşir. Su borularına yerleştirilen çekim kuvveti ve yapraklarda gerçekleşen terleme ile oluşan borulardaki gerilme kuvveti sayesinde ağacın en yüksek noktasına kadar su enerji harcanmadan taşınabilir. Bu sayede büyük bir ağaç, günde 400 litreden fazla suyu topraktan çekebilmektedir. Ne muhteşem bir sistem değil mi?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Fatih bey tebrik ederim. Veciz bir üslupla su borularindaki sanati ne güzel anlatmissinız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu