GündemKöşe Yazıları

Biyolojik Ve Biyoteknik Mücadele

Biyolojik Ve Biyoteknik Mücadele

 

Merhaba değerli okurlar. Bu hafta sizlere tarımda yaygın şekilde kullanılan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinden bahsedeceğim. Biyolojik mücadele Osmanlı döneminden itibaren kullanılmaya başlanan, Biyoteknik mücadele ise Sanayi devriminden sonra kullanımı yaygınlaşmaya başlayan ve hız kazanan, günümüze kadar geliştirilerek gelen mücadele yöntemidir. Sanılanın aksine biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri pahalı bir yöntemler değil bilakis kalıcı uzun süreli etkileri olan, kalıcı bir yöntemlerdir. İşin zorluğu, bu mücadele yöntemlerini çiftçilerin daha önceki yıllarda kullanmamış olmaları, alışkın olmamaları, bu yöntemlerle alakalı olarak çiftçi eğitimlerinin yapılmaması ve maalesef tarım ilacı bayilerinde çoğunlukla sadece kimyasal ilaçların satılıyor olmasıdır.

Basit anlamda: Yararlı organizmaların kullanılarak zararlı organizmaların önlenmesi olarak tanımladığımız biyolojik mücadelede: yararlı organizmalar, zararlı organizmaları yemek veya içlerine kendi yumurtalarını koymak suretiyle, yaşam ve yayılma alanlarını baskı altına alıp yaşama veya yayılmalarını engellemek suretiyle etki yaparlar. Biyolojik mücadelede yararlı böcekler, yaralı mikroorganizmalar ve yararlı nematotlar (mikroskobik solucanlar) kullanılarak zararlılar baskı altına alınır. Biyoteknik mücadele ise böceği kandırmak üzerine kurulmuş bir sistemdir. Cinsel olarak cezbedici özel malzemeler (feromonlar) ile birlikte yapışkanlı ve değişik renklerde kartlar kullanılarak yapılır. Erkek veya dişi böceğin çiftleşme kokusu ile böcek çekilir ve yapışkan karta yapışması sağlanarak öldürülür. Burada okuduğunuzdan anlayacağınız gibi biyolojik mücadele hastalıklara ve böceklere karşı yapılabilirken, Biyoteknik mücadele sadece böceklere karşı yapılabilmektedir.

Biyolojik mücadelede kullanacağınız yararlı bu organizmalar canlı oldukları için, muhafazaları çiftçi şartlarında kolay değildir. Üretim arazisindeki sorun kontrol edildikten sonra,

Biyolojik mücadele uzmanı personel tarafından kullanılması gereken yararlı böcek veya mikroorganizma belirlenir. Belirleme yapıldıktan sonra yararlı salımı işlemi gerçekleştirilir. Fakat biyoteknik mücadelede kullanılan materyaller canlı olmadığı için muhafazası kolaydır. Bu arada hemen söylemek gerekirse biyoteknik mücadele materyalleri, Biyolojik mücadele materyallerine göre çok daha kolay temin edilebilir ve onlardan daha ucuzdur. Biyolojik mücadele uzman kontrolünde uygulanması gerekirken, Biyoteknik mücadele kısa bir bilgilendirme ile çiftçilerin kendi başlarına uygulayabileceği basit ama etkili bir yöntemdir.

Biyolojik ve biyoteknik mücadelenin çiftçi açısından avantajlarını sıralayacak olursak: biyolojik mücadele yaptığınız zaman; tarımsal mücadelede hastalıklar ve böcekler için kullandığınız tarım ilaçlarına her seferinde para vermek zorunda kalmaz, bu ilaçları atmak için her seferinde zaman harcamazsınız. Biyolojik ve biyoteknik mücadelelerde kullanacağınız malzeme kimyasal olmadığı için kullanırken herhangi bir sağlık riskine girmezsiniz. Ayrıca yetiştirdiğiniz ürün içerisinde herhangi bir kimyasal kalıntısı bulunmayacaktır ve bunu rahatlıkla satabilir veya tüketebilirsiniz. Biyolojik mücadele yapan çiftçilerimize Tarım Orman Bakanlığı tarafından destekleme ödemesi de yapılmaktadır.

Bakanlığımızca ilk kez 2010-2011 üretim sezonunda örtü altı üretimler için verilmeye başlanan bu destek: Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği olarak geçmektedir. Günümüzde örtü altında veya tarla/bahçe şartlarında da kullanarak desteğini alabildiğiniz bu mücadele yöntemleri, güvenilir gıda üretiminin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Biyolojik mücadelede dikkat edilmesi gereken tek bir şey vardır: kullanılan materyal canlı olduğu için, çiftçinin geleneksel tarımda kullanmaya alışkın olduğu tarım ilaçları bunları öldürmektedir. Yani Biyolojik mücadele yapılan tarla/bahçe/seraya tarım ilacı girmemelidir. Biyoteknik mücadelede ise kısmen tarım ilacı kullanılabilir veya hiç kullanılmayabilir. Tarım ilacı kullanılıp kullanılmayacağı uygulanan Biyoteknik mücadelenin yoğunluğuna bağlıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu