Ender GÖKMEN

Biyomimikri – Biyotaklit | Doğadan Gelen Mühendislik

Tasarım, mühendislik, mimari, inşaat, yönetim stratejileri, Ar&Ge, inovasyon vb. birçok alanda her geçen gün giderek popülaritesi artan bir bilimsel yaklaşım olan biyomimikri; zamanla doğada test edilmiş ve başarılı olmuş model ve stratejileri taklit ederek, sürdürülebilir ve  yenilikçi çözümler üretmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır. Bir güneş pili tasarlarken, yapraklardan ilham almak gibi… Biyomimikri ’nin hedefi, doğaya uzun soluklu biçimde adapte olabilecek ürünler ve süreçler ortaya çıkartmaktır. Bunun için şu konularda yardımcı olmayı hedeflemektedir:

 

Sürdürülebilirlik

Sonraki kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak adına, sınırlı enerji kaynaklarını uygun değerde kullanan yapılar inşa ederek; hammadde ve enerji kullanımını optimize eden, topografya özelliklerine uygun tasarımlar yapılması gerekir. İnsanların ve diğer tüm canlıların sağlığını, ekosistemleri ve doğal kaynakları göz önünde bulundurarak; ürünler ve süreçlerin kendilerini kuşatan çevresel, ekonomik ve sosyal sistemlerle ilişkisi tespit edilmeli, bu sistemlerin sürdürülebilir olmayan etkilerini önlemeye yönelik ölçüm sistemleri oluşturulmalıdır.

 

Performans İyileştirme

Doğada bir tasarım stratejisi işlevsel değilse, yok olur. Doğa bu stratejileri, 3.5 milyar yılda oluşabilecek bütün olağanüstü koşullarda test edip, başarısız olanları yok ederek oluşturmuştur. Biyomimikri size, bu başarılı hayatta kalma stratejilerini öğrenmenizde ve bu sayede kendi ürününüzü geliştirmenizde yol gösterir.

 

Enerji Korunumu

Enerji doğada, insan dünyasına göre çok daha pahalıdır. Bitkiler, fotosentezle enerji elde ederek; hayvanlarsa bitkilerle veya avcılıkla elde ettikleri besinlerden enerji elde ederek hayatta kalırlar. Bu enerji kıtlığında, enerjiyi optimize ederek kullanmak için doğa inanılmaz sistemler ve tasarımlar geliştirmiştir. Bu sistem ve tasarımların taklit edilmesiyle, enerji tüketimi optimize edilebilir ve daha verimli kullanılmasını sağlayacak teknolojiler geliştirilebilir.

 

Maliyetleri Azaltma

Doğa, var olanları kullanarak biçimlendirir; çünkü biçimlendirmek ucuz, ham madde kullanımıysa pahalıdır. Doğanın biçimlendirme stratejisiyle nasıl inşa edeceğimizi öğrenerek, daha az hammadde gereksinimi oluşturabiliriz.

 

“Çöp” Kavramını Yok Etmek ve Yeniden Tanımlamak  

Bir habitat içerisinde madde ve besinlerin nasıl dönüştürüldüğünü araştırarak ve bunu kendi süreçlerimizde uygulayarak; kaynakları optimum şekilde kullanmayı öğrenebilir, gereksiz atık oluşumunu engelleyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu