GündemÇocukçaEğitim

BİZ MUTLU ÇOCUKLARIZ

‘Mutlu çocukların Okulu Burhan Erdayı İlköğretim okulunda çocuklar kongre heyecanı yaşamıştı. Bu haberi Çocukça sayfasından hatırlayanlarda olacaktır. Güzel bir program olmuştu takip edebildiğim. Okul zamanımdan arda kalan zamanda değerlendirdiğim en güzel zamandı diyebilirim. Kongrenin ilk oturumunda küresel ısınmayı anlatan İbrahim Deniz Ateş adlı öğrenciye arkadaşları sorular sordu.

Küresel ısınma doğal afetlere sebep olur mu ? sorusuna; “Evet olur” diyerek yanıtveren öğrenci Ateş, Küresel ısınma nedeniyle pekçok ülke sular altında kalacaktır. Buna sellerde dahil yanıtını verdi. Ardından diğer soruları yanıtladı. O halde;

BİLGİMİZİ TAZELEYELİM

Sel, deprem, hortum, erozyon ve çığ gibi olaylar doğal afetlerdir. Doğal afetlerin meydana gelmesi için birçok etken vardır. Depremin oluşması, yer kayayla ilgili bir durumdur. Yani, ana kaya yer altında kırılır ve fay hatları oluşur ve bu kırık kayaların birbirine çarpması sonucunda depremler oluşur. Depremler, şiddetli olduğunda can ve mal kaybına neden olabilirler. Sel denilen doğal afet, suların haddinden fazla birikmesiyle oluşur. Sellerden can ve mal kaybı meydana gelir. Sel afeti sonucunda insanlar mal kayıpları yaşarlar. Erozyon yani toprak kayması da bir doğal afet örneğidir. Ana kayanın üzerinde bitki örtüsünün zayıf olması sebebiyle toprağı tutan bir bitki örtüsü ve ağaçlar olmadığından dolayı erozyon afeti yaşanmaktadır. Peki doğal afet ve bazı etkileri neler gelin şöyle bir göz atalım:

Doğal Afetler ve Etkileri

Doğal afetler, can ve mal kayıplarına neden olan do­ğa olaylarıdır. Bu tür doğa olayları yeryüzünde her za­man olagelmiştir. Can ve mal kayıplarına yol açmayan doğal afetler, doğal tehlike olarak isimlendirilir. Doğal olayların afetlere neden olmasında yeryüzü şekilleri, jeolojik yapı ve iklim özellikleri ile insan faktörü et­kili olmaktadır.

Doğal afetler oluşum nedenlerine göre jeolojik ve me­teorolojik kökenli olmak üzere ikiye ayrılır. Jeolojik kö­kenli doğal afetler; deprem, volkanik püskürme, heye­lan vb.dir. Meteorolojik kökenli doğal afetler; şiddetli yağış, sel, taşkın, don olayı, orman yangınları, kuvvet­li rüzgâr, çığ ve yıldırımdır. Doğal afetler oluşum hızla­rına göre yavaş ve hızlı gelişen doğal afetler olmak üzere ikiye ayrılabilir. Yavaş gelişen doğal afetler; ku­raklık, erozyon, çölleşme vb.dir. Hızlı gelişen doğal afetler; deprem, heyelan, çığ, volkanik püskürme vb.dir. Böyle bir sınıflandırma yapılmasına rağmen, ba­zı doğal afetleri bütün yönleriyle bu gruplardan her­hangi birine dâhil etmek oldukça zordur.
Nida Bilgin: Doğal afetler bizi her zaman korkutur. Önlem alabildiğimiz kadar almak gerekir bu konuda önceden önlem alın diyerek yapılan duyurular oluyor.Yoğun bi,r yağış için sel baskını uyarısı gibi.

Akasya Çiçek: Doğa olayı sonrası istenmeyen durumlarla karşılaşma hali diyebilirim.Etkisi etkileyici ve üzücü olabiliyor.

Pervin Ay: Küresel ısınma haberlerini duyuyoruz buda küresel ısınmanın yaşandığını gösteriyor ve Dünya ısınıyor…

İsmet Tora: Okuyup araştırmak kadar birebir yaşadığımız afet durumlarıda var.Deprem gibi.Sel gibi.Sel haberlerini farklı ülkelerde yaşayanlar olmuş bizlerde bunu haberlerde gördük.Deprem Türkiye’de yaşanmış annem anlatıyor dayım sağlıkçı oda yardıma gitmiş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu