Köşe Yazıları

BORİS’İN DEDESİ ALİ KEMAL BEY

 

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışını Boris Johnson kazandı. Seçimlerin ardından Johnson Başbakan da oldu. Boris’in Başbakanlığı en çok da bizim yerli ve millicileri sevindirdi.  Johnson’u ‘Osmanlı Torunu’ tabiriyle ananlar aynı zat-ı muhteremin “Türkler Ülkemizi İstila Edecekler” sözlerini bir anda unutuverdiler.

Evet Boris’in dedesi bir İngiliz Mandası hayranı Ali Kemal Bey. Ali Kemal Bey’in hukuksuz ve yargısız infazı dışında neresinden tutsanız elinizde kalıyor. “İngiliz milleti kainatın en azimli milletidir”, “İki siyasal ilke biliriz; içeride milliyetlerin birliği, dışarda İngiliz dostluğu” sözlerinin sahibidir.Efendim bu büyük İngiliz Hayranı Aynı zamanda da   Sıkı bir padişahçı ve zamanın Tanin gazetesi tarafından Padişah 2. Abdulhamit’ten para aldığı ortaya çıkmış bir şahıs. Paris ve Cenevre’de eğitimler gören Ali Kemal Bey aynı zamanda bir muhbir. İngiliz Ajanı Rahip Frew ile beraber hareket ediyordu. Kuvayı Milliye’ye katılımı engelleme girişimlerinin baş aktörlerinden. Zaten kendisi İngiliz Muhipleri Cemiyeti üyesi aynı zamanda. Her nasıl oluyorsa bu her devrin adamı diyebileceğimiz Ali Kemal Bey Damat Ferit Paşa  hükümeti zamanında bakanlık yapıyor. İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde ilk yaptığı şey postanelere protesto içerikli telgrafları almama talimatı vermek oluyor. Kuvayı Milliye hareketi düşmanı bir adam olan Ali kemal Bey’in bilinen bazı sözleri şu şekilde; “Hükümet önce Anadolu’yu Mustafa Kemal’lerden, o ipsiz sapsız, akılsız fikirsiz zorbalardan temizlemelidir.” “Kuyucu Murat Paşa Celalilere nasıl davranmışsa, Kuvayı Milliye’ye de öyle davranmak gerekir.” “İdam, idam, idam! Mustafa Kemal cezasını bulacak!” Bütün bunlar olup biterken rüzgar değiştiğinde ise hemen manevra yapabilen bir insan aynı zamanda. Son zamanlarda rüzgarın değiştiğini anlayınca Kuvayı Milliye hareketi için aynı amaca hizmet ettiğini ifade eden cümlelere de sahip bir vatandaş. Dedik ya her devrin adamı. Elbette bütün bunların sonucunda son hazin ve kabul edilemez oluyor. İstanbul’da yakalanan bu beyefendi Ankara’ya mahkemeye götürülüp yargılanacakken Nurettin Paşa’nın İsmet İnönü’ye yaranma gayreti nedeniyle sonu linç oluyor Ali Kemal Bey’in. Nurettin Paşa Ali Kemal Bey huzuruna getirildiğinde ona yargılanacağını ifade etse de yargısız infazın fitilini ateşleyen de yine Nurettin Paşa oluyor. Ali Kemal Bey için bir linç girişimi planlayan Nurettin Paşa amacına ulaşıyor ve linç sonunda Boris’in dedesinin cesedini  direğe asıyorlar.  Elbette neresinden bakarsanız bakın bu infaz biçimi tarih sayfalarında yerini alacak en acımasız olaylardan biridir.

İlgili Makaleler

Günlerdir adına methiyeler düzülen ve yere göğe sığdırılamayan Boris’in dedesini kısaca tanımış olduk. Elbette dedesinin yaptıkları Boris’i bağlamaz ama konu açıldığı için Ali Kemal Bey’i yakından tanımanın lüzum olacağını düşündüm.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu