Boşanma Oranları Meclis Gündemine Taşındı
Türkiye’de Boşanma Oranları Yükseliyor: Meclis Gündemine Taşındı

Boşanma Oranları Meclis Gündemine Taşındı
Türkiye’de boşanma oranlarının artması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu. Özdemir, boşanmaların nedenlerini ve bu konuda alınan önlemleri sorguladı.
Boşanma Oranlarında Dikkat Çeken Artış
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılında evlenen çift sayısı 568 bin 395 olurken, boşanan çift sayısı 187 bin 343’e ulaştı. Kaba boşanma hızı ise binde 2,19 olarak gerçekleşti. Veriler, her üç evlilikten birinin boşanmayla sonuçlandığını gösteriyor.

Önergedeki Öne Çıkan Başlıklar
Milletvekili Özdemir’in sunduğu önergede, boşanmaların nedenleri ve hükümetin bu konudaki politikalarına dair birçok soru yer aldı.
Boşanma Nedenleri Araştırıldı mı?
Özdemir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın boşanmaların artış nedenlerine yönelik bir araştırma yapıp yapmadığını sordu. Eğer böyle bir çalışma yapıldıysa, elde edilen bulguların kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.
Boşanmaları Önleyici Programlar Yeterli mi?
Önerge kapsamında, boşanmaları azaltmak için yürütülen mevcut proje ve programlar da gündeme geldi. Özdemir, özellikle ekonomik sebeplerin boşanmaların başlıca nedenlerinden biri olduğu iddialarını hatırlatarak, bu alanda Bakanlığın sunduğu destek programlarını sorguladı.

30 Yaş Üstü Çiftler Kapsam Dışı mı Bırakıldı?
Hükümetin 2025 yılını “Aile Yılı” ilan ettiğini ve 30 yaş altındaki genç çiftlere 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi vereceğini açıklamasını hatırlatan Özdemir, 30 yaş üstü bireylerin bu kapsam dışında bırakılma nedenini sordu. 30 yaş üstü çiftler için de benzer bir kredi desteği sağlanıp sağlanmayacağı konusunda bilgi talep etti.
Aile İçi İletişimi Güçlendirme ve Psikolojik Destek
Özdemir, boşanma sürecinde ve sonrasında çiftlere ve özellikle çocuklara yönelik psikolojik destek hizmetlerinin kapsamını da gündeme getirdi. Aile içi iletişimi güçlendirmeye yönelik yürütülen programların detaylarını öğrenmek istedi.

Bakanlığın Yanıtı Merak Konusu
Önergenin nasıl yanıtlanacağı merakla beklenirken, boşanma oranlarının artışı ve bu duruma karşı alınacak önlemler kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.
Bülten
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, “Abi” ve “Abla” hitaplarının aile dışında kullanılmasının yasaklanması talep edildi.