GündemEkonomiTürkiye Gündemi

BTO Başkanı Kula “Otoyollarla Birlikte Yatırımcı Balıkesir’e Odaklandı”

BTO Başkanı Kula “Otoyollarla Birlikte Yatırımcı Balıkesir’e Odaklandı”

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir’de büyüme odaklı stratejiye işaret etti. Kula, sahillerde turizm, kırsalda tarım-hayvancılık, merkezde çevreci sanayi yatırımlarını artırmanın öncelikli hedefleri olduğunu söyledi.

Teşvikte 3’üncü bölge imkânlarından yararlanan Balıkesir’in 2’nci bölgeye taşınmasının çok erken olduğuna dikkat çekti. “Yeniden 3’üncü bölgeye alınmamızla ilgili bir düzenleme yapılırsa Balıkesir, ülke ekonomisine ayrıca en fazla katkı sağlayan illerden biri olur” dedi.

Otoban Yolu Şehre Hız Kazandırdı

BTO Başkanı Rahmi Kula Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) görüntülü platformda yayınlanan ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ programına konuk oldu. EGD’ den yapılan açıklamaya göre Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, üç yıl öncesine kadar İstanbul-Bursa-İzmir arasında sıkışıp kalan Balıkesir’in bakir bir görünüme sahip olduğunu, ayrıca otoban yolların hizmete açılmasıyla birlikte artan yatırımların şehrin gelişmesine hız kazandırdığını söyledi.

Yatırımcıların Odağında Balıkesir Var

Otoyolların hizmete girmesiyle yatırımcıların Balıkesir’e odaklandığını söyleyen Kula “ Balıkesir OSB’de yerimiz kalmadı. Ancak Balıkesir’in ekolojik yapısını bozmak da istemiyoruz. Bu çerçevede ilgili her kurumla mutabakata varmış durumdayız. OSB’lerimizde sanayi yatırımlarını seçerek kabul etmeye başladık. Ayrıca her alanda yüksek potansiyel barındıran bir şehre sahibiz ”dedi.

Katma Değeri Arttırma Hedefli Çalışıyoruz

“Ege ve Marmara denizlerine sahili, jeotermal imkânları, Kaz Dağları gibi değeri, gastronomi kültürü, köklü tarihi olan Balıkesir’de turizmi sahillerde, 50 çeşit peyniri, leziz et ve süt ürünleri elde ettiğimiz tarım ve hayvancılığımızı kırsalda, çevreci sanayiyi de merkezde ve OSB’lerimizde geliştirme hedefli bir stratejimiz var. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, odalar, STK’lar uyum içerisinde çalışarak ‘Hayat Dolu Balıkesir’ başlıklı marka şehir projemizi hayata geçirdik. Hedefimizde Balıkesir’in zenginliklerini tüm dünyaya tanıtmak, ayrıca marka sayımızı artırarak daha fazla katma değer yaratmak var”

 E-Ticaret Ve E- İhracat Eğitimleri

Covid-19 pandemisi sürecinin Balıkesir Havalimanı’nda uçuşları sekteye uğrattığını, bunun dışında şehrin ulaşım alanında altyapısal bir eksiğinin kalmadığını anlatan Kula, “16 üründe coğrafi işaret aldık. Bu ürünleri e-ticaret, e-ihracat ve teknoloji alanındaki çalışmalarımızla dünyaya açıyoruz. 2022 yılı sonunda hizmete girecek Çanakkale Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü ile kavşak özelliğimiz daha da etkinleşecek. Ne yazık ki teşviklerde 3’üncü bölgeden 2’nci bölgeye alınmamız çok erken oldu. Ulaşım altyapısıyla yatırımların hız kazandığı bir dönemde Balıkesir için en önemli kayıp bu oldu. Ekonomi yönetiminden bu yönde düzenleme yapılmasını ve ayrıca bir süre daha ekolojik büyüme hedefimiz çerçevesinde 3’üncü bölge teşviklerinden yararlanmak istiyoruz” dedi.

Evirilmeyen Devrilir

2020’yi 615 milyon dolarlık ihracatla kapattıklarını, bu verinin 2023’te 1 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini anlatan Kula, “Her ilçesinde farklı değerler bulunan bir kente sahibiz. Ancak kontrollü büyümek istiyoruz. Son 3 ayda OSB’lerimize 30 yatırım talebi aldık. Yatırımların çevreci olmasını tercih ettiğimiz için seçici davranıyoruz. Balıkesir OSB’de dev arıtma tesisi yapımı başladı. Yanı sıra bölgeye gümrük kazandıracağız. Başta tarım ve hayvancılığa dayalı sektörde olmak üzere her alanda markalarla gündeme geleceğiz. Deniz, dağ, kültür, ayrıca sağlık turizminde otel yatırımları almaya başladık. Ayrıca bütün bunlar marka şehir olma projemizi güçlendirecek” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu