GündemSiyasetTürkiye Gündemi

BU AY EN ÇOK SEÇİMİ KONUŞTUK

Kasım ayının siyaset gündemi açıklandı. Gündemin ilk sırasında 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek mahalli idareler seçimler yer aldı.

Yerel seçimler öncesi siyasi partiler, ittifak açıklamaları ile gündemdeydi. Yaklaşan yerel seçimlerle birlikte partiler arası ittifak çalışmalarındaki son durumlar daha fazla konuşulur, tartışılır hale geldi. Bu bağlamda AKParti-MHP ittifakına karşı muhalefetin nasıl bir ittifak kuracağı da merak konusu oldu. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel konuya ilişkin, “Sadece İYİ Parti değil; Cumhur İttifakı dışında kalan, onların dışladıkları herkes bizim ittifak ortağımızdır” açıklamasıyla dikkat çekti.

İTTİFAKA DEVAM VURGUSU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yerel seçimlerle ilgili yaptığı açıklamada ittifakla ilgili “Şu ana kadarki gelişmeler olumlu ve verimli, ittifak iyi gidiyor, karşılıklı jestler olabilir” diyerek AK Parti ile yapılan Cumhur İttifakı’nın devamlılığına vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, AKP’nin Muğla, Adana, Manisa, Mersin, Aydın ve Osmaniye’de aday çıkarmayarak yerel seçimde ittifak konusunda anlaştığı MHP’nin adaylarını destekleyeceğini bildirdi.

TEMKİNLİ YAKLAŞIM

Siyasi partilerden bazıları ise ittifak konusuna temkinli yaklaştı. SP lideri Temel Karamollaoğlu seçimde herhangi bir ittifak yapmayacaklarına yönelik açıklamalarda bulunurken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AK Parti’nin geriletilmesi için aday profilinin uygun olması halinde CHP-İYİ Parti adayını destekleyebileceklerini söyledi.İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise partisinin zor şartlar altında yola çıktığını belirterek, “Biz zor şartlara alışkınız ve tek başımıza gitme konusunda da herhangi bir sorunumuz yok” dedi.

ÖZTÜRK YILMAZ’IN TÜRKÇE EZAN AÇIKLAMASI ENÇOK TEPKİYİ ALDI

Türkçe ezan tartışmalarıyla gündeme gelen CHP’li Öztürk Yılmaz, partiden ihraç edildi. Yılmaz, bir televizyon programında ezanın Türkçe okunmasını isteyince, partisi tarafından disipline sevk edilmişti. AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkçe ezan tartışmalarıyla ilgili “Karanlık hayallerini bir tarafa bıraksınlar. Türkçe ezan meselesi bu aziz milletin zihninde, hafızalarında bir kara leke gibi durur ve hatırlamak istemezler” açıklamasında bulundu. Öztürk Yılmaz’ın tartışma oluşturan sözleriyle Kasım ayında gündem konusu haline gelen ezanın Türkçe okunmasıyla ilgili medyada 10 bin 122 adet haberin bulunduğu.

MEDYA TAKİPTE

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), Kasım ayı siyaset haberlerini inceleyerek rapor hazırladı. Raporda, basına en fazla konu edilen başlığın yerel seçimler olduğu belirlenirken 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde sandıktan başarıyla çıkmak isteyen siyasi partiler, adaylarını açıklaması gündemin ilk maddesi oldu. MTM’nin hazırlamış olduğu rapora göre Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler, 135 bin 294 haberle siyaset gündeminin en çok konuşulan konusu oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu