Özel HaberlerGündemİlçe HaberleriTürkiye GündemiYaşam Tarzı

Bu Bayram Gribin hedefi “Siyasiler ve Esnaf”

Balıkesir’de Ramazan bayramı dolu dolu geçti ancak gribe yakalanan siyasiler, esnaf ve pazarcılar oldu.

Bu Bayram Gribin hedefi “Siyasiler ve Esnaf”

Balıkesir’de Ramazan bayramı dolu dolu geçti ancak gribe yakalanan siyasiler, esnaf ve pazarcılar oldu. Şehrin önde gelen isimlerinin konuşmalar sırasında ses tonlarının sürekli değişmesi ve bazı vatandaşların sürekli kağıt mendil taşımaları bayramın grip havasında geçtiğine işaret etti. Hastanelerde grip vakalarıyla gelen hastalar soğuk algınlığına çare aradı. Bizlerde grip salgınıyla ilgili eczacı Rahip Gergöz’e ilaçları sorduk.

Bu Bayram Gri̇p Salginiyla Geçti̇

Eczacı Rahip Gergöz “Grip influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır. Bayram ziyaretlerinden dolayı grip salgınına yakalanların sayıları bu mevsimde oldukça arttı. Eczanemize şuanda insanlar genellikle grip şikayetinden dolayı  ilaç almak için geliyor.  Ramazan bayramı için ilçelere ziyarete gidenler Ziyaret sonrası grip virüsüne yakalanabiliyor. Hava değişikliğinden dolayı grip salgınına yakalanan grip salgınıyla nasıl mücadele edilir? Hangi ilaçların kullanılması gerekir? Sorularına cevap arıyor. Balıkesir’in Eczacılarından Rahip Gergöz’e sizler için sorduk. İşte Eczacı Rahip Gergöz’ün açıkladığı grip olduğumuzda kullanılmamız gereken ilaçlar:

Grip ilaçları nelerdir?

Eczacı Rahip Gergöz “Grip ilaçları antiviral ilaçlardır. Yalnızca influenza virusuna etkilidirler. Bu ilaçlar hastalık belirtileri başladıktan sonra ilk 48 saat içinde kullanılırsa etkili olur. Bizlerde ve ülkemizdeki eczanelerde  bulunan ilaç “oseltamivir”dir. Oseltamivir içeren şurup ve kapsül formları isimleri değişkenlik gösterebilir.

“Grip ilaçları bazen yan etki yapabilir”

Grip ilaçlarının bazen yan etkisinin olabileceğini söyleyen Gergöz ” İlaçlardaki en çok görülen yan etkinin bulantı ve kusma olduğunu söyledi. Zaman zaman baş dönmesi ve bazen de sinir sistemiyle ilgili (nöropsikiyatrik) yan etkilerinde oluşabileceğini söyleyen Gergöz, Bu belirtilerin aşırı derece şiddetli yaşanması durumda kesinlikle doktora gidilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Bayram Gri̇p Salginiyla Geçti̇

Grip tedavisinde antiviral ilaç dışında ne kullanılmalı?

Eczacı Rahip Gergöz Grip tedavi sürecinde ağrıların ve acıların en minimum düzeyde kalması için  ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. “Zararının en az ve en etkili olduğu ilaçlar ateş düşürücü parasetamol grubundaki ilaçlardır. “açıklamalarında bulundu.

Grip tedavisinde antibiyotik de kullanılır mı ?

Gergöz, “Antibiyotik kullanımını doktor tavsiye etmediği sürece kesinlikle önermiyoruz. Artık reçetesiz antibiyotik kullanımı da zaten yasak. Grip virusu için antibiyotikler etkisiz hatta zararlı. Çok nadiren gribe bakteriyel bir infeksiyon eklenirse Antibiyotikler ancak bu durumda ve doktor önerisiyle kullanılabilir.”Açıklamalarında bulundu.

Gribe iyi gelen besinler nelerdir?

Eczacı Rahip Gergöz benim kişisel tavsiyem  gribi doğal yöntemlerle gribi atlamak için daha çok Tavuk çorbası ve paça çorbası tüketilebilir. Aynı zamanda meyve ve sebzelerden portakal, greyfurt, mandalina gribe iyi gelebilir. Limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayında bulunan vitamin ve minareler hastalığın daha kolay atlatılmasında yardımcı olur. “ifadelerini kullandı.

Haber: Buse Tuncay

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu