GündemKöşe YazılarıSemra AMAN AKYÜREK

BU BAYRAMDA UNUTMA!

Kültürümüzde önemli bir yer tutan Ramazan Bayramında akşamları mahyalar ışıklı ezanlar sabahın seherinde atılan adımlarla dolu doludur.

Ramazan ayını geride bırakarak karşıladığımız bu bayram herkese kutlu olsun. Bayramınız mübarek olsun. Biz her sene olduğu gibi geleneği yine bozmadık. Bu bayramda sizlerleyiz. Balıkesir’in Bayramda çıkan tek gazetesiyiz.
Geçirdiğimiz Ramazan ayı Balıkesir’de geçmiş Ramazan aylarına göre daha farklı geçti bu sene. İlçelerde yapılan iftar programları sessiz ve sakindi. Merkezde bu sakinlik daha çok hissedildi. Geceler Ramazan ayı ve bayramı ile özdeşleşen bir başka kültürel öğe ile süslendi. Gölge oyunları “Hacivat ve Karagöz” ile Türk kültürünün önemli bir parçasını oluşturan etkinliklere yer verildi. Bu Ramazan ayında en çok çocuklar sevindi. Peki ya bayram? Bayramda beklenti olan harçlıkların durumuna göre değişir…

En güzeli azda olsa çocukları mutlu etmek. Biz Toplum ve Medya Merkezi Cemiyeti olarak arkadaşlarımızla bayramlık bekleyen çocuklarımıza ulaşmak için Karaoğlan Mahallesi muhtarımızdan 10 tane sim istedik. Bayramlıkları özenle seçtik ve çocuklarımızı mutlu ettik. Kendimizde çocukların tebessümü ile büyük bir mutluluk yaşadık. Bayramlıklarda her çocuğun küçükken daha çok özendiği kıyafetler, ayakkabılar değil midir? Eskiden daha yoğun hissedilerek yapılan bu alışveriş mutluluğu günümüzde her gün yapılan alışverişlerle birlikte aslında mutluluğun oranını da bir nebze gölgeliyor. Birde eski zamanlarda, gölge oyunu ramazan gecelerinde insanların en büyük eğlencesini oluştururdu. Büyük küçük herkes izlerdi Bu bayram o mutluluğu sadece çocuklar yaşadı.

Ramazan bayramı ailelerin bir araya gelip beraberce eğlendiği, etik anlamda ailenin önemini vurgulayan bir bayram. Herkes temiz giysilerini özenle giyer bu bayram. Ramazan bayramında ailelerin genç bireyleri daha yaşlı olan bireyleri ziyaret eder. Büyüklerin elleri öpülür. El öpen çocuklara büyükleri harçlık verir. Unutmayalım emi az da olsa mutlu edelim bozuk paralar cepte ağırlık demek…Tatlılar, şekerler, çikolatalar ikram ediliyor bu bayramda da erken hazırlanan baklavalar gelecek olan misafirleri bekliyor. Bekleyen yol gözleyen büyüklerimiz var unutmayalım emi? Arayalım, soralım yakınımız olsa da olmasa da bir büyüğe merhaba bayramın mübarek olsun diyelim sevelim sevilelim…Birde küslükleri yaşatmayalım küs olanlar varsa barış kapılarını arayalım Bayram geldi hoşgeldiniz diyelim dedirtelim…Bayram tadında mutlu kalın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu