Bu Köyde Erkekler Dışarıya Çıkamıyor
Köydeki kıraat-anne projesi ve ilginç gelenek Tübitak'ın da ilgisini çekti
Bu Köyde Erkekler Dışarıya Çıkamıyor
Köydeki kıraat-anne projesi ve ilginç gelenek Tübitak’ın da ilgisini çekti
Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Dipsizgöl Mahallesi’nde, uzun yıllar unutulan bir geleneğin son 4 yıldır canlandırılmasıyla, köy kadınları için özel bir gün tekrar hayat buluyor. Bu özel günde, kadınlar köy kahvesinde ve meydanında bir araya gelip vakit geçirirken, erkekler ise sokağa çıkma yasağıyla karşı karşıya kalıyor. Bu ilginç gelenek, bir öğrenci tarafından “Kıraat-Anne” projesine dönüştürülerek TÜBİTAK’ın dikkatini çekti ve bölge finallerine katılmaya hak kazandı.
Dipsizgöl Mahallesi Muhtarı Levent Aslan’ın organizasyonuyla yeniden başlatılan gelenek, yılda bir gün rol ve mekan değişimi yaparak kadınlara özel bir gün sunuyor. Köyde, kadınlar kahvehaneye akın ederken, erkekler ise evlerinde kalıyor. Bu özel gün boyunca köyün her köşesinde kadınlar etkinlikler düzenliyor, sohbetler ediyor ve eğlenceli vakit geçiriyorlar.
Projenin başlatıcısı olan Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sıla Yavuz, proje hakkında, “Bu gelenek aslında çok eski zamanlarda yapılıyordu ama zamanla unutulmuştu. Son 4 yıldır yeniden hayata geçirilen bu geleneği araştırırken kadınların ne kadar mutlu olduğunu ve aidiyet duygularının arttığını gördüm” dedi. Proje, TÜBİTAK tarafından da değerli görülerek “Değerler Eğitimi” kapsamında ele alındı ve bölge finallerine katılmaya hak kazandı.
Köydeki etkinliğe katılan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, kadınların toplumda önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, “Bugün de burada bir rol mekan değişimi yapılıyor. Beyler ortalıkta yok. Hanımefendiler kahvedeler, meydandalar. Burada roller değişti, mekanlar değişti ve herkes bir empati kurarak hayatı yeniden anlamlandırıyor” şeklinde konuştu.
Dipsizgöl Mahallesi kadınları da bu geleneği sürdürmekten mutlu olduklarını belirterek, “Bugünü kendimize ayırdık. Erkeklere sokağa çıkma yasağı var. Meydan bize kaldı” dediler.
Balıkesir Doğa Dostu Nesil Yetiştirmede Öncülük Ediyor
İha