Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

“Bu Kurumda AFAD Gönüllüsü Var”

“Bu Kurumda AFAD Gönüllüsü Var”

İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılının ‘Afet Eğitim Yılı’ olarak belirlenmesi kapsamında Afet Eğitimi Çalışmaları, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’ın öncülüğünde düzenlenen 2021 Afet Eğitim Yılı Projesi tanıtım toplantısı geçtiğimiz mart ayı içerinde yapılmıştı.

Bölge Müdürlüğüz Yangın Harekât Merkezinde düzenlenen programla proje kapsamında “Sivil Afet ve Yangın Gönüllüsü Eğitimleri Başlıyor” sloganıyla gönüllülerin eğitimi de başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan Programa; Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Milletvekilleri Adil Çelik, Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Pakize Mutlu Aydemir, Balıkesir Orman Bölge Müdürümüz Birol Dündar, Garnizon ve 9. Ana Üs Komutanı Hv. Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yasin Sağay, Karesi Kaymakamı Abdülkadir Demir, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Tarık Hekimoğlu, AFAD İl Müdürü Bayram Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, ilgili Kurum Amirleri, Kurum Personelleri ile Yangın Gönüllüleri katıldılar.

18

“2020 Yılında 104 hektar sahamız yanmıştır”

Bölge Müdürü Birol Dündar; “Programımızın geniş kapsamlı bir gönüllü programına dönüşmesi Büyükşehir Belediyemiz, Orman Bölge Müdürlüğümüz, AFAD İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Üniversitemizin de katkı sağlaması ile Balıkesir’imizin her tarafına dağılmış vaziyette olup, Dursunbeyden, Maramara Adasına oradan Ayvalığa kadar 159 (YüzElliDokuz) birimde toplam 1062 (BinAltmışİki) gönüllü tespiti yapıldı ve bu gönüllülerimizin eğitimleri de bugünden itibaren başlamış olup akabinde kendileri belgelendirilecekler. Bu gönüllülük sisteminde yerler seçilirken son 20 yılda çıkan orman yangınları, kırsal yangınlar ve belediyemizden alınan meskul mahal yangınları da göz önüne alınıp koordine edilerek toplam 159 birim seçildiler.

15

Ülkemizde bu boyutta ve bu geniş planda böyle bir gönüllü kadrosu başka bir ilde yok. 2020 Yılında İlimizde toplam 80 adet orman yangını çıkmış ve ayrıca 104 hektar sahamız yanmıştır. Yangınlarımızda dikkatli olmaya çalışıyoruz ve herkesten yardım istiyoruz. Bizim bu gönüllü projesinden ana beklentimiz bu kadar yaygın bir şekilde tespit ettiğimiz gönüllülerimizin öncelikle yerleşim yerlerinde, köylerinde ve civar köylerde akrabalarını, arkadaşlarını dostlarını uyarması ve bunun hafife alınmayacak bir durum olduğunu, ateşe dikkat etmeleri gerektiği uyarılarını yapmalarını istiyoruz. Daha sonra bir yangın oluştuğunda gönüllülerimizden beklentimiz bizler ile hızlı bir şekilde irtibata geçip bizi bilgilendirmelerini istiyoruz. Eğitimde onlara vereceğimiz el aletleri ile yangının ilk çıkış anında ki basit yangınlara müdahale etmelerini istiyoruz. Eskiden mükellefiyet sistemi ile söndürülen orman yangınlarını ayrıca yine gönüllülük sistemi ile sürdürmek istiyoruz.” Dedi.

21

AFAD gönüllülük kavramı İle Her An Göreve Hazırlar

Balıkesir’de afetlere hazırlık konusunda bu sene farkındalık oluşturma adına güzel çalışmalar yapıldığını belirten Balıkesir Valisi Hasan Şıldak programda yaptığı konuşmada ayrıca; “İçişleri Bakanlığımızın 2021 yılını Afet Eğitim Yılı ilan etmesiyle, Balıkesir olarak bütün kurumları kapsayan çalışmalarımız fark oluşturdu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşlığında yürütülen bu proje ayrıca geniş kitlelere ulaşıyor. AFAD Müdürlüğümüz 80 bine yakın vatandaşa bu eğitimleri sağladı. Bu eğitim çalışmalarının haricinde bir de AFAD gönüllülük kavramı var. Gönüllüler her an göreve hazır farkındalık oluşturmaya yönelik çalışma yürütüyor.

16

Ayrıca okullarımızda güzel bir uygulama yapıyoruz. AFAD gönüllüsü olan öğretmenlerimizin çalıştığı okullara tabela asarak “Bu Kurumda AFAD Gönüllüsü Vardır” şeklinde farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.diye konuştu.Daha sonra programın devamında Ayvalık İlçesinde geçtiğimiz yıl 51 hektarlık alanda yaşanan yangın dolayısıyla, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmaları yerinde incelendi.Yanan sahada incelemelerde bulunduktan sonra sahanın tekrar yeşiline kavuşturulduğuna konuklar ile birlikte şahit olmanın mutluluğu ile program sona erdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu