Bu Larva Paraziti Ormanlarımızı Kurtaracak

Bu Larva Paraziti Ormanlarımızı Kurtaracak. Şimşir güvesi zararlısında faydalı laboratuvar böcekleriyle olumlu sonuç alındı.
Bu Larva Paraziti Ormanlarımızı Kurtaracak. Anavatanı Asya olan şimşir güvesinin 2016 yılında Türkiye’de varlığı ortaya çıktı. Tüm Karadeniz ve Marmara bölgelerinde ormanlarda zarara yol açan böcek, şimşir alanlarının önemli bir kısmını kuruttu.
Çalışmalarda Olumlu Sonuç
Şimşir güvesi (Cydalima perspectalis) ile mücadele çerçevesinde üretilen bin adet Bracon hebetor larva paraziti,ormana salım tüpü şeklinde bırakıldı. Bracon hebetor ergini bulunan 9 salım kabı ile beraber toplam bin 600 adet faydalı böcek 7,7 hektarlık alana salımı gerçekleşti. Çalışmalardan olumlu sonuç alınırken, 2023 yılında şimşir güvesi ile mücadele çerçevesinde toplam 10 bin adet salım yapılacak.
“Doğayı izlememiz gerekiyor”
Zonguldak İl Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, şimşir güvesi ile mücadele konusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuştu. İHA’ya konuşan Müdür Bayraktaroğlu, “Bracon hebetor dediğimiz faydalı böceği üretiyoruz. Bugün de buraya geldik. Doğada her zaman doğaya uygun orman işletmeciliği yapmamız gerekiyor. Doğaya uygun işletmecilik, doğayı görmemiz gerekiyor. Doğayı izlememiz gerekiyor. Ayrıca ona göre yöntemimizi belirleyip mücadelemizi o şekilde yapmamız gerekiyor. Ormanda zararlı olan böceklere OGM olarak bir mekanik mücadele, iki kimyasal mücadele, üç biyolojik mücadele ve dört biyoteknik mücadeleyi yapıyoruz. Dört şekilde mücadele yapıyoruz. Mekanik mücadele çok zor. Emek isteyen, her ağaca gidip zararlıyı yok etmek mümkün değil. Ayrıca çok zor, fazla masraf gerekiyor.”
” Biyolojik mücadele yapıyoruz”
Sözlerine “Kimyasal mücadele ile bu süreç içerisinde kısa süre içinde mücadele edebiliyoruz. Ancak bu süreç içerisinde kimyasal mücadele doğaya zarar veriyor. Suyun, toprağın yapısını bozuyor, oradaki düşünün arı, tilki ve yırtıcı canlılar ölüyor. Dolayısıyla zarar verici olduğundan dolayı kimyasal mücadeleden vazgeçtik. Biz şimdi daha ziyade biyolojik mücadele yapıyoruz. Yani o bölgenin zararlısı olan protein proteoni parçalayıcısı olan veya ona değişik şekilde böcekler yetiştiriyoruz. Ormana salıyoruz, doğadaki dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Yani o böceğin popülasyonunu doğada sıfırlamak mümkün değil, onun zarar eşiği vardır. Onun zarar eşiğini durdurmak suretiyle zararlı böcekleri imha ediyoruz. Faydalı olanları tekrar doğaya salıyoruz. Dolayısıyla yapraklarına zarar verirken fotosentez yapamıyor, ağaç kuruyor. Bu şimşir güvelerine karşı Bracon hebetor dediğimiz faydalı böcek üretimi yapıyoruz. Laboratuvarımızda, ara konukçusunun üzerinde ve doğaya salmak suretiyle doğadaki dengeyi korumaya çalışıyoruz.” şeklinde devam etti.