Gündem

BU YEMEKLERE DİKKAT!

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Necati Kelemençe, Ramazan ayında açlık süresinin 15-16 saate kadar uzanmasıyla birlikte insan bedeninin zinde ve sağlıklı kalması için beslenmede uygulanabilecek önemli önerilere değindi.

Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişiler günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirmekte üç ana öğün olan günlük beslenme düzeni iki öğüne inmektedir.

İftar sofralarının zengin olması ile özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin arttığı görülmektedir. Oysa oruç tutarken de sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır.

Ramazan da nasıl beslenelim?

Ramazan ayında öğünleri; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde bir ya da iki ara öğün olarak düzenlemeliyiz.

Sahur öğününü atlamamalıyız. Uzun süre aç kalmak metabolizma hızının iyice düşmesine neden olacağı için sahura kalkmak önemlidir.

Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan kan şekerini daha yavaş farklılaştıran besinleri tercih etmeliyiz; bunlarda yumurta, peynir, süt, kepekli ekmek/ tam buğday ekmeği gibi besinler olabilir. Bunun yanına 1 kase çorba da ekleyebiliriz.

Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açmalı ve ılık bir çorbayla öğüne başlamalıyız.

İftarda sütlü tatlılar(sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih etmeliyiz.

Yemeklerimizi yavaş yiyip, çok iyi çiğnemeliyiz.

Kepek/ tam tahıllı/ çavdar / yulaf ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık vermeliyiz.

Oruç sindirim sisteminin dinlendirilmesi içindir. Bunu gereği gibi yaparsak kilo almadan sağlıklı bir şekilde ramazan ayını geçirebiliriz.

Hangi Durumlarda Oruç Tutmaya Dikkat Etmeliyiz ?

Kronik hastalığı, yüksek tansiyonu, böbrek, mide, kalp hastalığı olanlar ile kanser hastaları ve düzenli ilaç kullanan hastaların oruç tutmak istemesi halinde doktorlarına başvurmaları vedoktorlarının uygun görmesi durumunda oruç tutabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu