Gündem

Budanan ağaçlar, çimler, sebze ve meyve atıkları organik gübre oluyor

BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi’nin Kompost Üretim Tesisi’nde budanan ağaçlar, kesilen çimler, otlar ve pazarlardan toplanan sebze meyve artıkları organik gübre haline getiriliyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından faaliyete geçirilen Kompost Üretim Tesisi’nde belediye ekipleri tarafından budanan ağaçlar, kesilen çimler, otlar ve pazarlardan toplanan sebze meyve artıkları gübre yapılıyor. 20 dönümlük alan üzerinde kurulu bulunan tesiste üretilen ürünler belediye denetimindeki park ve bahçelerde gübre olarak kullanılırken, Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Çiftçi Eğitim Merkezi’nde de üreticilere destek olarak dağıtılıyor.

Tesiste üretilen organik gübreler bu yıl içinde 5 ve 10 litrelik paketler haline getirilerek vatandaşların ulaşabilecekleri yerlerde satışa da sunulacak. Tesiste bugüne kadar 263 ton atık işlenerek gübre haline getirildi.

‘TAMAMEN ORGANİK BİR GÜBRE ELDE EDİLİYOR’

Elde ettikleri gübrelerin tamamen organik olduğunu söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün, elde edilen gübrelere hayvan dışkılarının da katılarak zenginleştirildiğini belirtti. Türkiye’de sadece 3-4 yerde bu tür gübre üretimi yapıldığını da aktaran Tüzün, üretilen ürünün talep gördüğünü ifade etti.

Tesisin Çöp Depolama Sahası yanında kurulduğunu söyleyen Tüzün, “Tesisimiz; Çöp Depolama Sahası’nda toplanan bitkisel ve organik atıkların ayrıştırılması sonucunda getirdiğimiz atıkları, işleme tabi tuttuğumuz bir bölge. Burada şuana kadar 263 ton malzemeyi işledik.

İşlediğimiz malzemelerden de gübre elde ediyoruz. Elde ettiğimiz gübreler saksı bitkileri ve meyve- sebze üretiminde kullanılan gübre yerine geçiyor. Hem de bu atıklar solucan gübresinde mama yerine kullanılabiliyor.

Özellikle yapmış olduğumuz bu çalışmayla ilimizdeki organik ve iyi tarım uygulamalarında, Park Bahçeler Daire Başkanlığımızda yada Çiftçi Eğitim Merkezi’ndeki üretim sahalarımızda kullandığımız organik, besleyici bir materyal. Bu materyali belirli bir süre burada kızgınlığa, olgunluğa ulaştırdıktan sonra işleme prosesini tamamladıktan sonra 5 ve 10 litrelik paketlerle de vatandaşımızın hizmetine sunacağız” diye konuştu. Devrim Derin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu