Buğday 1
Merhaba değerli okurlar. Bu haftadan itibaren insanlığın en önemli gıdası olan Buğday hakkında bilgiler vereceğim sizlere
Buğday 1
Merhaba değerli okurlar. Bu haftadan itibaren insanlığın en önemli gıdası olan Buğday hakkında bilgiler vereceğim sizlere.
Buğdayın çok eski bir tarımsal ürün ve gıda ana maddesi olduğunu biliyorsunuz ama dünya tarihinde ilk ortaya çıkışı ne zaman biliyor musunuz? 6000 yıl önce Mısır’da Nil vadisinde ilk defa ekildi ve hasat edildi. En fazla miktarda ürünün ne zaman ve nerede alındığı konusunda bilgi vereyim sizlere. Yeni Zelanda’da / 2017 yılında, sulamalı ve %11 proteinli olarak dekara 1679 kg verim alınmış. (kuruda bu verimin 3 kat azaldığını varsayarsak yaklaşık 560 kg verim yapar). Günümüzde değişen ve gelişen bilgi ve teknoloji ile geliştirilen çeşitler sayesinde bunun üzerine çıkmak mümkün.
Nasıl yapılmış biliyor musunuz?
- Toprak analizi yaptırılarak analiz raporuna göre gübreleme yapılmış (gübrelemenin başı toprak analizidir)
- Yatmaya dayanıklı çeşit seçilerek ekim zamanına uygun olarak ekilmiş
- Azaltılmış toprak işleme yapılmış (sizin için alışılagelmiş bir şey değil ama çok önemli)
- Dekardan hedeflenen her 100 kg Buğday için dekara 2 kg saf Azot gübrelemesi yapılmış. Yani dekardan 500 kg hedefleniyorsa 10 kg saf Azot gübresi tabana girilmelidir.
- Ekilecek tohum miktarı çeşide göre değişmekle birlikte (16-26 kg arasında değişir) Yeni Zelanda’daki bu çeşitte dekara yaklaşık olarak 22 kg tohum ekilmiş.
- Kardeşlenmede organik karbon, aminoasit ve mikro element karışım gübrelemesi ile yabancı ot varsa herbisit uygulanmış
- Sapa kalkmanın sonlarına doğru yani başak oluşumu başlamadan önce karbon gübrelemesini tekrarlamışlar
- Sarı olum döneminde Potasyum gübrelemesi yapılmış (Buğday çiğnenecek diye düşünmemişler)
- Üretimin her aşamasında hastalık, zararlı ve yabancı ot kontrolünü zamanında yapıp gerekirse ilaçlamalarını yapmışlar
- Gerektiğinde mantar ilaçlarını tek başına kullanmışlar
- Gece gündüz arası sıcaklı farkı 15 dereceyi buluyorsa yapraktan verecekleri gübrenin içerisine deniz yosunu da koymuşlar
- Bunların yanında kontrollü üretim yapmışlar yani üretimlerinin başında kendileri dururken, üretimleri Ziraat Mühendisi tarafından kontrol edilmiş.
Azaltılmış toprak işleme kısaca gerekli değilse sürme demektir. Azaltılmış toprak işlemede toprağı devirerek yapılan toprak işlemeden (pullukla işleme) yerine toprağı yırtarak yapılan toprak işleme yapılır.
Şimdi aranızda “o kadar verim alsam ben de bunları yaparım” diyenler de var, “Ziraat Mühendisi mi? Hadi canım sende onlar sadece devletten maaş alıp otururlar veya mal satma derdinde. Ben onlardan daha çok biliyorum. Beni anam tarlada doğurmuş” veya buna benzer şeyler söyleyenler de var.
Yurt dışında Buğday verimi 2 kat daha fazla. Yani yurt dışında kuruda da suluda da 1 dekar Buğdaydan alınan verimi biz Türkiye’de 1,5-2 dekardan alabiliyoruz. Bunun sebeplerinde en önemlisi Türkiye’de toprak analizinin yapılmaya başladığı 1950 li yıllardan bu yana bilinçsizce toprak altı gübre kullanımı sonucunda fazla gübrelerin toprakta birikmesi ve toprakların tuzlanması ile aşırı toprak işleme uygulamaları neticesinde toprak organik maddesinin azalması sonucu toprağın verimsizleşmesi mi olabilir? Şu anda dünyada en çok Buğday verimi alan ülkeler Dekardaki verimi kuruda 600-750 kg, suluda 1000-1200kg ile Almanya ve Fransa.
Bundan sonraki haftalarda bahsedeceğim uygulamaları belki sizin köyde uygulayan olmadı ama bunlar uygulanırsa başarı elde edileceği araştırıcılar ve sizin gibi çiftçiler tarafından kanıtlanmıştır. Sizin de bu yöntemleri denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Belki de köyünüzde ilk olursunuz ve sizin için “o yapmasaydı bilmiyorduk” derler. Kalın sağlıcakla
İlaçları Bozdukları Falan Yok, İlaçları Sular Bozuyor
Mustafa Birol