GündemEkonomiSiyaset

BUGÜN DEĞİLSE NE ZAMAN?

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, zeytin ve zeytinyağının üretimindeki maliyetin yüzde 50 oranında artmasına rağmen fiyatının yerinde saydığını ve üreticinin zarar ettiğini söyledi.

Akın, “Geçen yıldan bu yana üretim maliyetleri yüzde 50’nin üzerinde artarken ürün fiyatının artmaması üretici açısından büyük zarar demektir. Bu zararın devlet tarafından destekleme primi ile karşılanması gerekir. Üretici zeytin yağına 1,5 lira ve zeytinin danesine de destekleme bekliyor. Ama hükümet kulak asmıyor.” dedi. Balıkesir’de zeytin hasadının sürdüğü bu günlerde zeytin üreticileri ile görüşen Ahmet Akın, üreticilerin dertlerini dinledi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK)ülke genelinde yapılan rekolte tahminine göre, geçen sezon 2 milyon 31 bin ton ile rekor seviyeye ulaşan zeytin üretiminin 2018-2019 sezonunda yüzde 36 düşerek 1.5 milyon tona gerilediğini bildiren Ahmet Akın, üretimin düşmesine rağmen fiyatın artmadığını ifade etti. “Ekonomide kural üretim düşünce ürünün fiyatı artar. Zeytin ve zeytinyağında üretimde düşüş olmasına rağmen fiyatlar geçen senin fiyatlarında hatta altına düşmüş durumda. Böyle bir durumda üretici zarar edecek. “

ZEYTİNE DESTEK GEREK

Akın, “Yapılması gereken çiftçinin devlet tarafından gereken desteği alması. Üretici zeytin yağına 1,5 lira destekleme bekliyor. Zeytine de daneye destekleme istiyor. Üreticinin zarar etmesi tüketiciye de yansıyacak. Tüketici yine uygun bir fiyattan zeytin ve zeytinyağı tüketemeyecek” diye konuştu.Zeytin üreticisine sahip çıkılmadığını belirten Ahmet Akın, “Üreticinin hali perişan. Üretici, böyle giderse zeytinciliği bırakacağız diye dert yanıyor. Geçen yıl 13 liraya tüccara sattıkları zeytini bu yıl 7-8 liraya ancak satabiliyorlar. Üreticiye bugün sahip çıkılmayacaksa ne zaman sahip çıkacaklar” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu