Gündem

Bugün “Dünya Jeoçeşitlilik Günü”

Bugün “Dünya Jeoçeşitlilik Günü”

Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası yaptığı yazılı açıklama ile 06 Ekim günü “Uluslarası Jeoçeşitlilik Günü” olduğunu duyurdu.

UNESCO’nun, Paris’te 16 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar ile her yılın 06 Ekim günü “Uluslarası Jeoçeşitlilik Günü” olarak kabul edildiği belirtilen açıklamada beklentiler dile getirdiler.

Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği

Jeoçeşitlilik Günü`nün içeriğinde beklentilerin; Jeoçeşitlilik ile, jeolojik çevre ile tüm canlılar arasındaki kritik bağ hakkında farkındalık yaratma. Toplumun; jeoçeşitliliğe sahip bir gezegende yaşamaktan nasıl fayda sağladığı, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile toprağın korunmasının öneminin anlaşılmasını teşvik etmek olduğu ifade etti.

Temel Halka “Toprak”

Beklentiler arasında, “Jeoçeşitliliğin insanlığa, yaşamını sürdürebilmesi için mekân oluşturduğu ve başta besin zincirinin temel halkası olan toprak olmak üzere zengin doğal kaynaklar sunduğunu anlatmak. Dünya mirası varlıkları, jeositleri korumak, yönetmek ve yerel kalkınmaya öncülük etmesini sağlamak amacıyla jeoparkların ve diğer koruma alanlarının oluşturulmasını, projelerin geliştirilmesini desteklemek ve kültürel miras alanlarıyla yakın bağlantılarını vurgulamak”konuları yer aldı.

Nasıl Çözümler Bulunmalı?

“Yerbilimleri eğitimi aracılığıyla insanoğluna doğal kaynak kullanımı, doğa kaynaklı afetleri önleme ve azaltma, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin hafifletilmesi ve biyolojik çeşitlilik kaybı problemlerine nasıl sürdürülebilir çözümler sağlanacağına dair çalışmaları sunmak. Yerbilimsel bilginin BM 17. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (Gündem 2030), Afrika Birliği tarafından tanımlanan öncelikli 20 hedef alana (Gündem 2063) ve Küçük Ada Gelişmekte Olan Devletler Hızlandırılmış Eylem Modellerine (SAMOA Pathway) ulaşılmasında oynadığı temel rolü anlamak”

Nesiller Korunmalı, Yasal Düzenlemeler Gecikmemeli

Jeoloji çeşitliliği gününde pekçok beklentiyi dile getiren Balıkesir il temsilciliği açıklamasında “TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, TBMM başta olmak üzere ilgili kurumları jeoçeşitliliğimizin korunarak gelecek nesillere aktarılması konusundaki yasal düzenlemeleri geciktirmeksizin gerçekleştirmelerini ve belediyeler başta olmak üzere toplumun tüm bileşenlerini jeoçeşitliliğimizi oluşturan jeolojik varlıklarımızı korumaya davet ediyoruz ”dedi. Jeoloji Mühendisleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu