GündemKöşe Yazıları

Bülbülün Şarkılarımızdaki Yeri

Bülbülün Şarkılarımızdaki Yeri

 

Gül ile bülbül… Asırlardır sesi muhteşem bir kuşla (bülbül) mis kokulu bir çiçeğin (gül) aşkı dillendirildi, kitaplarda roman oldular, yeri geldi şiir ve şarkı sözü oldular, kimi zaman da Türk destanlarının konusu oldular. Nasıl ki burnu leşten kurtulmayan karga kuşu rehberimiz olunca kişiyi çöplüğe götürüyorsa, şakıyan bülbülümüzü takip eden de gülistana yol alıyordu. Sesi harika olan yetenekli insanlara ‘bülbül sesli’ deriz yahut ay yüzlü olan güzel kızlarımıza ‘gül yüzlüm!’ diye hitap ederiz. Kâinatın peygamberi olan, son peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.) de gül yüzlü bir âdemoğlu ve teni gül kokan bir resul değil miydi?

Gül ve bülbül üzerine sayfalar dolusu methiyeler dökülmüş, bülbülün göğe serenat yağdırışı kırmızı gülü aşkından utandırmış. Türk edebiyatının ve musikinin de baş tacı olmuş bülbül. Minik bülbül kuşunun bahçelerdeki şarkıları insanoğlunu büyüleyivermiş. Gül ile bülbülün o unutulmaz şarkılarımızdaki önemi böyledir işte. Bülbülün şarkılarımızdaki yerine, müzik makamlarına beste oluşuna bir de örnekleriyle yer verelim. Sizler şarkılarla, güfte şekline gelmiş mısralarla mest olun (kendinizden geçin).

 

Güfte: Hâfız-ı Şirâzî, Beste: Buhurîzâde Mustafa Itrî Efendi, Nevâ Kâr

Gülbün-i ‘îş mîdemet sâkî-i gül-izâr kû

 

Güfte: Nedim Beste:Mahmut Celalattin Paşa, Hüseynî Şarkı

Sevdiğim Cemâlin çünkü göremem

Güfte: Nedim Beste: Mahmut Celalattin Paşa, Isfahan Şarkı

Dil-i biçare senün çün yanıyor

 

Bülbül; şiir ve mûsikînin müşterek kahramanıdır. Şiirlerde veya güftelerde bu küçük kuş bazen şarkıcı bazen şâir bazen de gazelhan olmuştur. Tasavvufta ve edebiyatta gül, mûs

ikîye de yansımıştır. Tekkelerde zikrullah sonunda okunan gülbanga “bülbül âvâzı” denmiştir. Bülbül sesli san’atkârlar, bülbül sesli hânendeler, gazelhânlar yetişmiştir. Çalgısını çalmakta mahâreti olanları “sazına bülbül konmuş” deyimi ile meth edilmiştir; Tanburî Cemil Bey için denmiştir (1).

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu