GündemEğitim

Bunu onlar başardı

Eğitimde engel olmadığını ispatladılar. Aile, Öğretmen ve Öğrenci üçgeninde kesişen hayatlar başarıyı da beraberinde getirdi.

 

MERHABA’ya konuşan Okul Rehber Öğretmenleri Özgül Arslan ve Emine Ülker, okullarında sürdürülen ‘Evde Eğitim’ programı hakkında bilgilendirmeler yaptılar.

 

Gazetemizde daha önce de haberini yaptığımız Devrim Serhat Eylenti, başarılı eğitim hayatını sürdürmeye devam ediyor. Devrim ile birlikte 9’uncu sınıftan bir öğrencinin daha evde eğitimini sürdürdüğünü söyleyen Rehber Öğretmen Emine Ülker, ‘Evde Eğitim’den kimlerin yararlanabileceğini anlattı.

 

 

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’nde okuyarak yaklaşık 3 yıldır evde eğitim gören Devrim Serhat Eylenti, başarılarını her geçen gün artırıyor. Devrim’in ardından 9’uncu sınıftaki bir öğrencinin daha evde eğitim görmeye başlamasıyla birlikte Okul olarak bu konuda öncülük ettiklerini ve evde eğitim konusuna özellikle dikkat ettiklerini söyleyen 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Emine Ülker, çocuğunda bulunan rahatsızlıklardan dolayı çocuğunu okula gönderemeyen ailelerin izlemesi gereken yolları Büyükşehir MERHABA okurlarıyla paylaştı.

 

Ülker ‘Ders Saati Uzman Ekip Tarafından Belirleniyor’

Evde eğitim sürecinin nasıl başladığını anlatan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Emine Ülker, ‘Öğrencimiz Devrim Serhat Eylenti  9’uncu sınıfta okulumuza geldi.  Daha önce de sağlık sorunu olduğu halde farklı bir ilde yaşadığında evde eğitimden yararlanamamıştı. Başka bir okuldan nakil olarak geldi. Sonrasında durumu değerlendirdik. Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile birlikte hareket ettik. Ondan sonra Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nden uzman kişiler eve gelip öğrenci ve ailesi ile görüştüler. Ailemiz de sağlık raporunu aldı. Ondan sonra uzmanlar haftalık kaç ders alınacağını belirlediler. Devrim de haftada 12 saat ders almaya başladı. Sağlık sorunu gözlerini de etkilediği için bu ders aralıklarında karar kılındı’ ifadelerini kullandı.

 

Ülker ‘Ders Programını Devrim’e Göre Planlıyoruz’

Oluşturulan ders çalışma programı ile ilgili de konuşan Ülker, ‘Devrim 9’uncu ve 10’uncu sınıfta farklı dersler alıyordu. Şu anda 112nci sınıfta Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya gibi temel dersleri alabiliyor. Dil ve Anlatım ve Türk Edebiyatı dersine Halime Ertürk, Coğrafya dersine Saliha Dayıoğlu, İnkılap tarihi dersine Alparslan Ümit, Felsefe dersine Banu Gümüşyılmaz ve Resim dersine de Mehmet İnanç öğretmenlerimiz gidiyorlar. Öğretmenlerimiz Devrim’in  durumuna göre ve öğretmenlerimizin de ders durumlarına göre oluşturulan bir programla derslere gidiyorlar. Mesela Devrim’in sağlığını ilgilendiren doktor kontrolleri var. O günlerde ders işlenmiyor. O günleri boş bırakıyoruz’ ifadelerini kullandı.

 

Ülker ‘Ev Ziyaretlerinde Bulunuyoruz’

Evde eğitim sürecinde Okul Müdürü Mansur Bacanak ile birlikte rehber öğretmenler olarak ev ziyaretlerinde bulunduklarını söyleyen Rehber Öğretmen Emine Ülker şu ifadeleri kullandı; ‘Bizler öğrencilerimizin evlerine ev ziyaretlerinde bulunuyorlar. Ailelerimiz bizimle irtibat halinde. Çünkü öğrencimizin ışığa olan hassasiyeti nedeniyle öğrencimiz gün ışığına çıkamıyor. Evde güneş perdeleri kapalı oturuyor. Perdeden giren ışık hüzneleri bile öğrencimizi etkiliyor. Öğrencimizin sosyal hayat ile iletişimi elindeki bilgisayar ve derslerine giden öğretmenler’ dedi.

 

Aileler Ne Yapmalı?

Evde eğitim sürecinde ailelerin yapması gerekenleri de anlatan Rehber Öğretmen Özgül Arslan, ‘Veliler bu süreçte ne yapması gerekenleri iyi bilmeli. Çocuğu zorunlu eğitim çağında ve evden çıkamayacak durumda olan veliler okul idarecileri ile iletişime geçsinler. Okul idarecileri bu konuda velileri yönlendiriyorlar. Veli, elindeki mevcut doktor raporlarıyla bulunduğu ildeki Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne müracaat ediyor. Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ndeki uzman kişiler dosyayı değerlendiriyorlar. Veliyi ziyaret ediyorlar. Çocuğu izliyorlar. Ev ortamının, evde eğitime uygun olup olmadığına karar veriyorlar. Bu süreçte hem öğrenci hem de öğretmen düşünülüyor. Bu harika bir uygulama. Bizim de iki öğrencimiz evde eğitim görüyor’ ifadelerini kullandı.

 

Öğrenciye Uygun Eğitim Programı

Rehber Öğretmen Emine Ülker, ‘Öğrencimiz bazı dersleri çok seviyor. Öğretmenlerimiz de bireysel eğitim programı uyguluyorlar. Böylelikle öğrencimizin hangi düzeyde olduğu, hangi derslerin olabileceği tespit ediliyor. Öğretmenlerimiz de ona uygun olarak bir ders programı çıkarıyorlar. Evde eğitim gören öğrencilerimiz, okuldaki müfredatı birebir görmek zorunda değiller. Onlara uygun bir program dahilinde eğitim görüyorlar’ dedi.

 

Ülker ‘Süreci Devrim İle Öğrendik’

Evde eğitime nasıl karar verildiğini söyleyen Rehber Öğretmen Emine Ülker, ‘Evde eğitim kararı çok özel bir karar. Çok sık uygulanan bir eğitim programı değil. Neler yapılması gerektiğini süreç içerisinde öğreniyorsunuz. Evde eğitim son yıllarda artmaya başladı.  Ben kendi adıma okulumda ilk defa Devrim ile öğrendim.  Biz okul olarak bu süreci Devrim ile birlikte öğrendik. Şu an başka bir öğrencimiz de gelse gözü kapalı süreci yürütebiliriz’ ifadelerini kullandı.

 

Kamil Akyürek

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu