GündemGörüntülü Haberlerİlçe Haberleri

Burhaniye’de sazlı sözlü asker uğurlaması geleneği

Burhaniye ilçesinde askere giden gençler için komşuları tarafından düzenlenen sazlı sözlü eğlence geleneği sürüyor.


Burhaniye’nin Ören Mahallesi’nde 98/3 tertip olarak askere giden Hasan Erkaya için komşuları sazlı sözlü eğlence düzenledi. Gelenek haline gelen asker uğurlamasında yurdun değişik yörelerinden türküler okunurken, oyunlar oynanıp, halaylar çekilde. Gecede komşular Ahmet Derman akordeon çalarken, Gülabi Esen bağlama, İbrahim Genman da darbuka çaldı. Programın son bölümünde ise asker kınası yakılırken konuklara ikramlarda bulunan baba İsmail Erkaya ile anne Gülşen Erkaya, katılımcılara teşekkür etti.

‘ASKER UĞURLAMA GELENEĞİ DEVAM ETSİN’

Komşusunun oğlu için sazlı sözlü gecede bağlama çalan komşulardan Gülabi Eser, bu tür geleneklerin komşuluk ilişkilerini geliştirdiğini söyledi. Türk geleneği olan asker uğurlamanın devam etmesi gerektiğini ifade eden Eser, “Bu gece komşumuzun oğlunu askere uğurluyoruz. Türk geleneği olarak bizde komşularla birlikte görev aldık. Saz çalıp onları eğlendirmeye çalıştık. Ne mutlu bize. Allah, İnşallah sağ salim nasip eder geri dönüşünü. Bu etkinliklerin devam etmesini istiyoruz. Bizde katkı sağlamaya devam ederiz” dedi.

Komşularına gece için teşekkür eden baba İsmail Erkaya’da bu tür geleneklerin devam etmesi gerektiğini söyledi. Güzel bir gece olduğunu belirten baba Erkaya, “Allah’ım cümlesiyle her birinin ayaklarına taş değirmeden Allah’ın yardımı ile askere gidip gelmeyi nasip eyler inşallah, Ben bütün konuklarıma, komşularıma, tüm misafirlerime geldikleri için çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda geleneklerimizi göreneklerimizi uyguladık. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İzmir Gaziemir’de askerlik yapacak olan Hasan Erkaya ise komşuları ve ailesine gece için teşekkür etti. Erkaya, böyle bir günde yalnız kalmadığı için mutlu olduğunu söyledi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu