Gündem

Büyük Zaferin 100. Yılını Kutluyoruz

Büyük Zaferin 100. Yılını Kutluyoruz

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde; 26 Ağustos’ta başlayan ve 30 Ağustos zaferiyle taçlandırılan egemenliğin kayıtsız şartsız ulusun olduğu anlayışı ile sürdürülen bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde kazanılan Büyük Zaferin 100. Yıldönümünde;   bağımsız, eşitlikçi ve özgürlükçü Cumhuriyet mücadelesinin yükseltilmesinin tarihsel sorumluluğumuz olduğu bilinciyle; meslektaşlarımızın ve bütün yurttaşlarımızın “30 Ağustos Zafer Bayramı”nı kutluyoruz. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarının önünde saygıyla eğiliyoruz.

Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu. Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki şayak kalpaklı adam nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden güzel, rahat günlere inanıyordu ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında, birdenbire beş adım sağında onu gördü. Paşalar onun arkasındaydılar. O, saati sordu. Paşalar : “Üç” dediler. Sarışın bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı. Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu. Bıraksalar ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.”

Diye yazmıştı Dünya Şairi Nazım Hikmet, Kuvayı Milliye Destanı’nda “26 Ağustos Gecesi Saatler”ini..hatırlayarak;;

Büyük Zaferimizin 100. Yıldönümünde, yapılı, doğal ve tarihi çevrede yaşanan tahribat; meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin özerk ve demokratik yapılarına müdahaleleri; insan hak ve özgürlüklerine getirilen kısıtlamaları, baskı ve şiddeti kınıyor.

100 . yılına ulaşan Cumhuriyet devriminin ve genç Türkiye’nin modernleşme sürecinin simgesi ve yansıması olan özgün mimarlık mirası; doğal, tarihi ve kültürel mirasımızın; taşıdıkları doğal ve kültürel değerlerimizi korumanın tarihsel sorumluluğu ve bilinciyle; “30 Ağustos Zafer Bayramı”nı kutluyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül DİKİCİ

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu