Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

ÇAĞIN VEBASI MOBBİNG: BU DA NE?

Geçenlerde son yılların en büyük sorunu olan çalışanlara karşı bezdirme ve yıldırma yani popüler adıyla mobbing ile ilgili yüksek öğretim kurulu tarafından bir bilgi notu yayımlandı. Ben de bunu okuyunca sizlerle mobbing nedir ve sağlığımız üzerine ne kadar etkilidir paylaşmak istedim. Öncelikle mobbing kavramını biraz açalım isterseniz. Mobbing kelime olarak psikolojik şiddet, baskı, rahatsız etme ve kişiye sıkıntı vermeye çalışmaktır. Bu durumu yaratan kişiler çalışanın üstü, eşit düzeydeki veya astları tarafından yapılabilir. Yani sadece bunu üsler değil astlarda yapabilir. Bu işin hangi boyutlarda yapılabilediği ve hukuki sürecini merak eden okurlarımız Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan “İş yerinde psikolojik taciz bilgilendirme rehberi”nden detayları inceleyebilir. Ben bugün size mobbingin kişilerin sağlıkları üzerine olan etkilerini anlatmak istiyorum. Elbette ki mobbing sadece kişinin sağlığını değil iş performasını da olumsuz etkilemektedir. Ancak ben size mobbingin daha çok sağlık üzerine olan olumsuz etkilerinden bahsedeceğim.

Yapılan pek çok mobbing çalışmasında iş yerinde baskıya maruz kalan bireylerde kalmayanlara göre yüksek tansiyon hastalığının, baş ağrısının ve yumuşak doku romatizmasının daha yaygın olduğunu göstermiştir. Ayrıca yaygın eklem ve kas ağrısında da artış olduğu tespit edilmiştir. Hatta bazı mobbinge uğrayarak felç geçiren hastalar olduğu bildirilmiştir. Bununda altında özellikle psikolojik yıldırmaya bağlı gelişen kalp hastalıkları yatmaktadır. Öyle ki bazı kalp problemleri kalp krizi ile sonuçlanabilmektedir.

Elbette psikolojik iş baskısının kişinin psikolojik durumu üzerine de ciddi etkileri vardır. Pek çok mobbing maduru insanın diğer sağlıklı ortamlarda çalışan bireylere göre antidepresan ilaç kullandığı saptanmıştır.

Hepinize mutlu, huzurlu ve güzel bir çalışma ortamı dilerim…

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. hepimize mutlu, huzurlu ve güzel bir çalışma ortamını fazla görüp anlamsız istekleri ve gereksiz kuralcılıklarıyla yüksek tansiyon , baş ağrısının ve yumuşak doku romatizmasının daha yaygın olmasına sebep olan, ayrıca yaygın eklem ve kas ağrısında da artışa sebep olan. Pek çoğumuzun diğer sağlıklı ortamlarda çalışan bireylere göre daha fazla antidepresan ilaç kullanmasina sebep olan tüm birlikte çalışmak zorunda kaldığımız kişilerin bir an önce takip edilip ve tesviyelerini görmek dileğiyle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu