Köşe Yazıları

ÇALIN DAVULLARI BÜYÜKŞEHİRDEN AŞAĞI!

Bir varmış bir yokmuş. Adı güzel, kendi üreten ellere sahip bir şehir varmış dillere destan. Bu şehir Serin sularında balık tutulan, toprağından bereket fışkıran ve yeşilliğinde hayvanları besleyip, Türkiye’yi doyuran çiftçilerin yaşadığı bereketli bir yurtmuş.

Şehirdeki ortak aklın esnafları toplanıp “ne yapsak ta hem kendimize, hem de bu şehre katkımız olsun” diye düşünürken bir fikir gelmiş akıllarına. Şehrin tatlı mı tatlı bir Höşmerim tatlısı varmış. Şehrin esnafı fikri beyan edip destek görmek için bir büyüğe de danışalım demiş ve tutmuşlar bir büyüğün yolunu…

Varmışlar kapısına “ Höşmerimi üreten çok. Birlikte çalışalım, elbirliği yapalım bir yazıyla tarihe de not bırakalım, günümüzün coğrafi işareti ile taçlandırıp festivalde halkla buluşturalım demişler” Şehrin büyüğü fikri beğenmiş ve yaverine dillendirmiş. Yaver durur mu? Hemen allayıp pullayıp höşmerimi bırakın bakın burada kaç çeşit ürün var diyerek, esnafın ortak aklını tek akılla kendi istediği gibi allamış pullamış. Çıkmış meydana “çeşit çeşit var” demiş.

İlgili Makaleler

Çeşit olmasına varmış ama bu kadar çeşidi yapan köylüde kalmamış. Yalvarmışlar, yakarmışlar, köylünün elini beyaz suya bulamışlar. Çıkmış ortaya yazılar. Haber salmışlar dört biryana ödüllük bir çalışma yaptık diye, vermişler parayı almışlar ödülü. Koşmuşlar memlekete.

Ey Ahaliiii! Duyduk duymadık demeyin. Siz düşündünüz biz yaptık ama içine azcık katık kattık.

“Katığı yemesi size büyüklenmesi bize” diyerek çalmışlar davulu. Uzaktan hoş gelmiş insanlara bu davulun sesi. Katıklı ürünleri görmek ve hatta almak istemişler ancak o ürünler dereden geçen suda kaybolmuş. Kendine ne bir mekân nede bir yer bulmuş. Alamayan alamamış, satamayan satamamış. Geriye de ortak aklın (bal yapmayan arı misali vızzz vızzz) özgür sesi kalmış.

Yani anlayacağınız, Çalın Davulları Büyükşehirden aşağı…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu