GündemEkonomiİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Cam Serada Domates Üretiyorlar

Cam Serada Domates Üretiyorlar

 

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yapımı tamamlanan 37 dönümlük serada, bilgisayar kontrollü iklimlendirmeyle yıllık 2 bin 500 ton domates üretilmesi hedefleniyor.

 

Aa 20220803 28562146 28562112 Yenilenebilir Enerjiyle Cam Serada Domates Uretiyorlar
Balıkesir’In Bandırma Ilçesinde Yapımı Tamamlanan Ve Iki Rüzgar Türbininden Elde Edilen Enerjiyle Isıtılan 37 Dönümlük Serada, Bilgisayar Kontrollü Iklimlendirmeyle Yıllık 2 Bin 500 Ton Domates Üretilmesi Hedefleniyor. Firmanın Müdürü Ertan İçen, Aa Muhabirine Açıklamada Bulundu ( Miraç Kaya – Anadolu Ajansı )

 

HEM ENERJİDEN HEM ÜRETİM MALİYETİNDEN TASARRUF EDİYORLAR

Yenilenebilir enerjiyle tarım teknikleri üzerinde çalışmalar yapan bir şirke,  Beyköy Mahallesi mevkisinde 6 yıl önce çalışmalara başladı. Üretime bu yıl başlayan tesiste, haftalık 50 tondan fazla domates yetiştirilebiliyor. Cam olarak tasarlanan 37 dönümlük tesisin çevresine konulan  iki rüzgar türbiniyle elde edilen enerji ile seranın ısıtılması ve elektrik ihtiyaçları karşılanıyor. Rüzgar türbinleri sayesinde seradaki enerji maliyetlerini yüzde 40-50 düşüren firma, önemli oranda tasarruf elde ediyor. Firma sağladığı tasarruf sayesinde  domatesi, bu tür sistemleri kullanmayan seralara göre daha ucuza üretebiliyor.

SERA ALANLARI GENİŞLEYECEK

AA muhabirine açıklama yapan firma müdürü Ertan İçen , seranın enerji kaynağının tamamının yenilenebilir enerjiden karşılandığını söyledi. Seranın teknolojik donanımlarla dolu otomasyon sistemlerle çalıştığını ifade eden İçen, ilerleyen dönemlerde sera alanlarını genişleteceklerini de ifade etti.

 

Aa 20220803 28562146 28562124 Yenilenebilir Enerjiyle Cam Serada Domates Uretiyorlar
Balıkesir’In Bandırma Ilçesinde Yapımı Tamamlanan Ve Iki Rüzgar Türbininden Elde Edilen Enerjiyle Isıtılan 37 Dönümlük Serada, Bilgisayar Kontrollü Iklimlendirmeyle Yıllık 2 Bin 500 Ton Domates Üretilmesi Hedefleniyor. ( Miraç Kaya – Anadolu Ajansı )

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ DAHA EKONOMİK

Seracılıkta enerjini önemine vurgu yapan İçen : “Bu yatırım ülkemiz için önemli bir yatırımdır, teknolojinin gelişmesiyle hem yatırım giderlerinin azalması ve elektrik üretim verimliliğinin artmasıyla yenilenebilir enerji artık çok daha ekonomik duruma gelmiştir. Bu durum ülkemiz açısından son derece önemlidir. Biz özellikle seracılık gibi enerjiye büyük ihtiyaç duyan sektörde de yenilenebilir enerji büyük önem taşıyor. Bu konuda ilk adımı attık, bundan sonra inşallah önümüzdeki dönemde de benzer yatırımları daha sık görmeye başlayacağız.” diye konuştu.

AVRUPA’YA İHRACAT YAPACAĞIZ

İçen, projeye 35 dönüm alan eklenerek 700 milyon liraya mal olacağını belirtirken konuşmasının devamında “Biz bu yatırımın yarısına yakın kısmını tamamlamış bulunmaktayız. Bu proje bizim pilot projemizdir. Bundan sonra daha da artıracağız. Şu an için haftalık 50 tonu aşkın üretim yapmaktayız, önümüzdeki dönem bu ilave yatırımlarla sürekli artacaktır. Böylece yıllık 6 bin ton üretim rakamlarına ulaşacağız. Yeni yatırımla üretimin artması ve yurt dışına ihracatımızın başlamasıyla 5-6 yılda yatırım maliyetini karşılayacağız. İlk olarak Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Balıkesir olmak üzere Türkiye’nin birçok iline domateslerimizi gönderiyoruz. Eylül ayında Hollanda üzerinden tüm Avrupa’ya ihracatımız başlayacak.” diyerek firma ile ilgili planlarından bahsetti.

BALIKESİR VE ÇANAKKALE SERACILIKTA ÖNCÜ

İçen, Balıkesir ve Çanakkale’nin iklimi dolayısıyla seracılıkta öncü bir bölge olabileceğine vurgu yaparak konuşmasını “Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkesir Valiliği, bize çok destek oldu. Hepsine çok teşekkür ediyoruz.” diyerek sonlandırdı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu