Fahri SağlıkGündemKöşe Yazıları

Camide Çocuk Sesi, Vatanımın Neşesi

Toplumumuzun büyük bir kesiminin dini bilgilerini Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı Yaz Kuran Kurslarında aldığı ve bu bilgilerle dini hayatını şekillendirdiği yapılan istatistiklerde açıkça ortaya çıkıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yaz Kur’an Kursları 25 Haziran 2018 pazartesi başlayıp 17 Ağustos 2018 Cuma günü sona erecektir. Daha önce kur sisteminin uygulandığı Yaz Kur’an Kurslarında bu sene kur sistemi kaldırılarak dönem uygulamasına geçildi. İki dönem halinde uygulanacak program çerçevesinde yaz tatili için şehir değiştirmek durumunda kalan öğrenciler gittikleri yerlerde kendilerine en yakın bir camiye giderek kayıt olup kurslarına devam edebileceklerdir. Diyanet İşleri Başkanlığımızın bastırdığı Dinimi Öğreniyorum ve Etkinlik Kitabı isimli iki yeni kitap tüm öğrencilere ücretsiz dağıtılacaktır.

Çocuk Allah’ın insana lütfettiği en büyük nimetlerden biridir. Bu nimet büyüklüğü nispetinde bir sorumluluktur. Bir imtihan vesilesidir. Bir insanın dünya ve ahiret hayatını çok yakından ilgilendiren önemli bir konudur. Çocuklarımız dünya hayatında gurur ve övgü vesilesi olabildiği gibi utanç kaynağı da olabilirler. Ahiret hayatı için sadaka-ı cariye olarak sevap ve huzur vesilesi olurken, azaba da vesile olabilir.

Anne-Babalar olarak çocuklarımıza karşı en önemli görevimiz onları en iyi şekilde eğitmektir. Elimizden geldiği kadar, zamanımızı, bütçemizi, ilgimizi onlardan esirgememek, kendileri ile yakından ilgilenmektir. Biz onlarla ilgilenemezsek, muhakkak onlar kendileri ile ilgilenecek şahısları bulacaklardır. Unutmayalım ki dinimize göre çocuğun eğitiminden ve terbiyesinden öncelikle anne-babası sorumludur.

Anne-Babalara seslenmek istiyorum. Bu yaz sizler için kaçırılmayacak bir fırsattır. Çocuklarınızı kendi ellerinizle okullarına götürdüğünüz gibi sizlere en yakın camilere de götürünüz. Öğretmenleri ile kurduğunuz yakın işbirliğini cami görevlileri ile de sürdürünüz. Cami görevlileri ile sürekli iletişim halinde olunuz. Akşam en az yarım saatinizi çocuğunuzun aldığı eğitimi değerlendirmeye ayırınız. Çocuklarınızı sürekli teşvik ediniz. Öğrendikleri güzel bilgi görgü ve ahlaki değerlerden ötürü onları kutlayınız. Onlara güzel örnek olunuz.

Yaz Kur’an Kurslarına katılan çocuklar kış döneminde devam ettikleri okullarında özellikle Kur’anı Kerim ve din derslerinde daha başarılı oluyorlar. Öğrencilerin Yaz Kuran Kur’an Kurslarında aldıkları temel dini bilgiler ve Kur’an dersleri okul döneminde ciddi manada destekleyici etki gösterirken bu derslere ayırması gereken zamandan da tasarruf ederek diğer derslere daha fazla vakit ayırabilmelerine imkân tanıyor.

Günümüz iletişim çağının getirdiği birtakım erişim imkânları ve bu imkânların ortaya çıkardığı dijital tembellik eğitim alanında da bazı olumsuz sonuçları beraberinde getiriyor. Dini konularda özellikle ezber gerektiren hususlar ilerleyen yaşlarda zorlaşıyor. Bu bakımdan çocukluk döneminde alınacak tedbirlerle çocuklarımıza namaz kılarken okuyacakları dua ve kısa sureler camilerde mutlaka öğretilmelidir.

Yaz Kur’an Kurslarının gençliğimiz ve geleceğimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu