Prof. Dr. Nilay ŞAHİNKöşe Yazıları

CANLARIM BENİM: B VİTAMİNLERİ

Hastalarımın çoğu muayene olduktan sonra eğer kan testi yaptıracaksam bana şunu diyorlar: “hocam kan alınmışken B vitaminime de baktıralım mı?”. Peki B vitamini gerçekten bu kadar önemli mi ve herkeste mutlaka bakılmalı mı? İşte size bu hafta bu soruların cevabını vermek yani kısacası B vitaminin öneminden bahsetmek istiyorum.

B vitaminleri sağlığın korunmasında gerçekten hayati bir rol oynamaktadır. Sağlıklı bir vücudun yapı taşları olarak B vitaminleri enerji seviyelerinizi, beyin fonksiyonunuzu ve hücre metabolizmasını doğrudan etkiler. Ayrıca B vitamini kompleksi, enfeksiyonları önlemeye de yardımcı olur. Bunlar B vitaminin yerine getirdiği en temel görevler. Bunların dışında o kadar çok görevi var ki hani derler yani hangi birini saysam. Size bir kaçını daha saymak istiyorum. Örneğin herkesin bildiği bir görevi sağlıklı beyin fonksiyonlarını sürdürmek. Bu sayede kişiler daha iyi bir hafızaya sahip oluyor ve unutkanlık sorunu yaşamıyor. Yine iyi bir kalp sağlığı, iyi bir görüş ve iyi bir sindirim için B vitamini çok önemlidir. Kalp sağlığımız üzerine bile olumlu etkileri olan bu vitaminler etkin bir enerji hissi için de önemlidir.

Peki bu kadar önemli olan B vitaminini biz hangi gıdalardan alabiliriz? Aslında pek çok gıda vardır. Bunlara süt, peynir, yumurta, tavuk ve kırmızı et gibi etler, ton balığı, uskumru ve somon balığı gibi balıklar, ıspanak ve lahana gibi koyu yeşil sebzeler pancar, avokado ve patates gibi sebzeler, kepekli tahıllar ve tahıllar, fasulyeler, barbunya fasulyesi, siyah fasulye ve nohut gibi besinleri örnek gösterebiliriz.

İlgili Makaleler

Haftaya da sizlere B vitamini eksikliğinin vücutta yarattığı problemleri ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğini anlatacağım. Herkese iyi haftalar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu