Prof. Dr. Fatih SATIL

Canlılar Dünyasının En “BABA”ları

 

Babalar, annelere göre biraz daha ciddi olmakla birlikte çocuklarına karşı da annelerinden daha ilgisiz olmakla bilinirler. Fakat bazı canlı türlerinin babaları tüm dünyaya örnek olacak cinsten. Babalar Gününe özel olarak o babalardan birkaç örnek verelim:

Ortalama bir el büyüklüğünde olan Marmoset maymunlarının babaları, anne yorulmasın diye hamilelik sürecinden sonra yavruların bakımını üstlenir; onları taşır, temizler ve besler.

Dev su böceklerinin babaları ise 150 yumurtayı sırtında taşıyarak anneyi bu zahmetten kurtarır.

Kuş familyasında dişilerin kuluçka yaptıklarını biliriz ancak Güney Amerika’da uçamayan bir kuş türü olan Nandu’larda roller değişmiştir. Her erkek 40 gün boyunca 10-60 arası yumurtayı bekler ve yavrular büyüyünceye kadar onları korur.

Çöl kekliklerinin baba ve anne bireyleri nöbetleşe uyurlar. Anneler kuluçkaya gündüzleri, babalar ise geceleri yatar. Ama asıl ilginç olay yavrular doğduktan sonra başlar: Anne keklik, yavrular kendilerini korumasını öğrenebilsinler diye onları terk ederlerken babalar ise bu ayrılığa dayanamayıp yavruların başında kalırlar.

Denizatı erkekleri ise bu yavru bakım işini farklı bir boyuta taşımışlardır. Hamile kalan taraf bu kez erkeklerdir. Dişi denizatı, yumurtalarını erkeğin kuluçka kesesine bıraktıktan sonra görevini tamamlar. Yumurtalar bu kesede döllenirler. Bu fedakâr babalar bu şekilde 200 kadar yavruyu taşıyıp doğurabilirler. O nedenle de deniz atları su altı dünyasının en fedakâr babaları olarak bilinirler.

Gerçek bir süper baba olan imparator pengueni dişinin bıraktığı yumurtaya uzun antartika kışı boyunca sabırla yanından bir an bile ayrılmadan 65 gün boyunca bakar. Bu süre boyunca hiç birsey yemediği gibi mide özsuyu ile oluşturduğu sütümsü bir madde ile yavrularını beslerler. Bu esnada vücut ağırlıklarının üçte birini de kaybederler. Dişiler, aylar sonra yaklaşık üç kilogram ön sindirime uğramış balık ile geri dönerler. Yavruların beslenmesi işini geri alan dişiler ancak bundan sonra erkeklerin yeniden yemek yemesine fırsat tanırlar.

Kunduzların baba rolündeki bireyleri için yuva çok kıymetlidir. Baba kunduz yuvadan çıkmadan önce yavruların kürkünün, yeterli şekilde yağlanıp yağlanmadığını görmek için tek tek kontrol eder. Ayrıca baba kunduz yavrularına iyi bir yuva kurmak için gece gündüz ağaçları kemirerek bir gün duvarcı bir gün marangozluk yaparak fedakârca çalışırlar.

Bundan sonra bazı erkeklere hayvan derken iki kez düşününüz. Baba diye yazılır kahraman diye okunur. Baba olmak fedakârlık demektir. Babalar Günümüz kutlu olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu