GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

Çataldağ’da Kutlama Etkinliği

Çataldağ’da Kutlama Etkinliği

 

İda Madra Jeoparkı Uluslararası Dağlar Günü vesilesi ile Çataldağ’da kutlama etkinliği gerçekleştirildi.

KUTLAMA ETKİNLİĞİ İÇİN ÇATALDAĞ’A ÇIKILDI

Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Uluslararası Dağlar Günü etkinlikleri kapsamında Balıkesir dağlarından olan Çataldağ’da Balıkesir Üniversitesi Jeopark Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş ve Balıkesir Eski İl Kültür ve Turizm Müdürü İda Madra Jeoparkı Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Soykan öncülüğünde etkinlik gerçekleştirildi. Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney’de etkinliğe katıldı. Yapılan etkinlikte Çataldağ’a çıkılarak incelemelerde bulunuldu. Yapılan etkinliğe Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney’de katıldı.

“YAĞCIBEDİR YÖRÜKLERİNİN DİYARIDIR”

Balıkesir Üniversitesi Jeopark Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş Dünya Uluslararası Dağlar Günü’ne ilişkin açıklamada bulunarak şöyle kaydetti:Dağların doğal ve kültürel önemine vurgu yapmak üzere Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Dağlar Günü” belirlenmiştir. Dağlar Dünya’daki Biyoçeşitliliğin yarısı dağlık alanlarda bulunmaktadır, dünya nüfusunun yarıdan fazlası dağlardan kaynaklanan içme suyuna bağımlıdır. Dağlar, Anadolu’nun kadim Yörük kültürünün mekanıdır. İda Madra Jeoparkı da Yağcıbedir Yörüklerinin diyarıdır.

ÇATALDAĞ’DA KUTLANDI

İda Madra Jeoparkı, Çataldağ’dan Ulus Dağı’na, Madra Dağı’ndan Alaçam Dağları ve Kazdağları’na adeta dağlarla kuşatılmış bir coğrafyadır. Bu güzel dağları toplumla buluşturmak gayesi ile “Uluslararası Dağlar Günü Kutlamasını” Susurluk Çataldağ’da gerçekleştirdik.

 

“CAZİBE MERKEZİ KONUMUNDA”

İda Madra Jeoparkı, jeopark sınırları içerisindeki kırsal alanlarda gerileyen fiziksel yapıyı ve yitirilen özgünlüğü ve bozulan ekonomik koşulları tersine çevirebilecek bir düşüncenin ürünüdür. Jeoparkı’n Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olan yerleşmeler ile yakın çevreleri başta turizm sektörü olmak üzere, diğer ekonomik sektörlerin canlı olmasından dolayı birer cazibe merkezi konumundadırlar. Bugüne kadar Jeopark alanının kır potansiyeli olması gerektiği gibi değerlendirilemediği için iç kesimlerden sahillere doğru hızlı bir göç yaşanmaktadır. İda Madra Jeoparkı kırda yaşayan insanlara sahip olduğu doğal, arkeolojik, tarihi ve kültürel kaynak değerleri hakkında farkındalık yaratarak, kırları cazip hale getirmeyi hedeflemektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu