GündemGörüntülü HaberlerSiyaset

Çavuşoğlu’ndan S400 çıkışı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlut Çavuşuğlu, Türkiye’nin tam bağımsız bir ülke olduğunu ve istediği ülkeden silah ve savunma sistemi alabileceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Bazen basit silahların bile satılmasına engel çıkartan bu müttefiklerimiz nedense S400 aldıktan sonra rahatsız olmaya başladılar. Neden rahatsız oluyorsunuz?” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Balıkesir’in merkez Aletıeylül ilçesinde seçim bürosu açılış törenine katıldı. Ülkelerle ikili ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, bazı ülkelerle sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti. Türkiye’nin artık kendi kararlarını aldığını ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Türkiye’nin çıkarları neyse o çıkarına göre hareket etmek durumundadır. Ve ihtiyacı neyse onu karşılamak için gerekli adımları atmak durumundadır. Rusya’dan S400 Savunma Hava Sistemini aldık. Yani hava sahamızı Türkiye’ye yönelik tehditlerden korumak için S400 savunma sistemini aldık. Sözleşmeyi yaptık. Biz yıllarca müttefiklerimizden almak istedik. Ve müttefiklerimizden almak istediğimizi kendilerine resmen bildirdik. Bazen basit silahların bile satılmasına engel çıkartan bu müttefiklerimiz nedense S400 aldıktan sonra rahatsız olmaya başladılar. Neden rahatsız oluyorsunuz?” diye sordu.

‘S400’LERİ ÜLKESİNDE BULUNDURAN DİĞER NATO ÜYELERİNE BAKACAKSIN’

Türkiye’nin NATO ittifakının üyesi olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şuanda NATO müttefiki ise, hepimiz NATO’nun müttefiki isek ve de dayanışmamızı arttırmamız gerekiyorsa o zaman Türkiye talepte bulunuyorsa sende satacaksın. Eğer sen vermek istemiyorsan Türkiye’nin başka birisinden yada NATO müttefiki olmayan bir ülkeden almasına da karışmayacaksın. Eğer NATO müttefikleri NATO üyelerinin dışından ürün alamaz dersen, bir şuanda S300’leri ülkesinde bulunduran diğer NATO üyesi ülkelere bakacaksın, onlarda niye var. 2.si bunun esasen çerçevesini de NATO genel sekreteri belirlemiştir. NATO müttefikleri içinde dayanışma olmalı ama her ülke bağımsız bir ülke devlettir, dolayısıyla savunma sistemi dahil alım sisteminde bağımsız hareket edebilir. Hem satmayacaksın, hemde başka yerden alamazsın demek olmaz. Bizim ihtiyacımız varsa alırız.”

S400’ler konusunda ABD yönetiminde farklı sesler geldiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump’ın sözlerini hatırlattı. Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız yer yer bunları paylaşıyoruz. Ama bazen Pentegon’dan bazen başka yerlerden farklı farklı sesler geliyor. Burada bizi bağlayan ABD devlet başkanı Trump’ın söyledikleridir. Nasıl Türkiye’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın söyledikleri bağlayıcıysa Amerika’da da Cumhurbaşkanımızın muhatabı Trump’tır. Trump ne dediyse bizi o ilgilendirir. Bu konuda da Trump’ın söyledikleri ortadadır.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu konuşmasının ardından Altıeylül Seçim Bürosu’nun açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Adil Çelik, Mustafa Canbey, Belgin Doruk, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Zekai Kafaoğlu, Cumhur İttifakı’nın AK Partili Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yücel Yılmaz ve Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ile partililer katıldı. Çavuşoğlu açılış sonrası kentten ayrıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu