GündemKöşe Yazıları

Çay Mı Kahve Mi?

Çay Mı Kahve Mi?

Hep merak etmişimdir çay mı, kahve mi faydalı diye? Son yıllarda işte bu iki popüler içeceği karşılaştıran bazı çalışmalar yapılmaya başlandı. Aslında çok tüketilen bu iki içecek için insan vücuduna faydaları ve zararları yönünde daha fazla araştırma yapmak önemli. Hatta bazı otörler bu içeceklerin araştırılmasının bir halk sağlığı görevi olduğu ve mutlaka yapılması gerektiğini savunmaktadırlar. İşte tüm bunların ışığında pek çok alanca kahve ve çayın fayda ve zararları araştırılmaya başlanmıştır.

Araştırma yapılan konulardan biri de son yılların önemli bir sorunu olan bunama ve felç üstüne yapılmıştır. Çalışmadan çok ilginç sonuçlar elde edilmiştir. Örneğin günde iki fincan kahve içenlerde bir fincan içene göre ve iki bardak çay içenlerde de daha az içenlere göre felç ve bunama riskine daha az rastlanmıştır. Hatta araştırma sonucu günde iki ila üç fincan kahve veya çay içen kişilerde felç riskinin %30, buna riskinin ise %28 daha düşük olduğunu göstermiştir. Tabii burada dikkat çeken sonuç aslında her iki içeceği de tüketenlerde bu düşüşün elde edilmesiydi. İkisinden birini sadece tüketenlerde ise bu kadar düşüş olmadığı gösterilmiştir. Peki nasıl etkiliyor da çay ve kahve kişilerde bunama ve felç riskinin önüne geçebiliyor?

Özellikle bu iki içeceğin içerdiği kafeinin antioksidan, anti-inflamatuvar ve antiapopitotik etkisi kahve ve çayın olumlu etkinliğinde rol oynamaktadır. Yani bu içeceklerin iltahap giderici ve zararlı maddeleri yok edici özelliğini kafein ve ondan elde edilen bazı biyoaktifler sağlamaktadır. Yine kahve ve çayın hücre çeperlerini koruyucu etkisi, insülin direncini iyileştirici etkisi de pek çok olumlu etkiyi de beraberinde getirmektedir. Ayrıca çay ve kahvenin şeker ve tansiyon üzerine olan olumlu etkileri nedeniyle de bunama ve felç üzerine pozitif etikleri olduğu ileri sürülmüştür.

Yani gerçekten bir fincan kahve ve çay hem sohbete hem de sanırım sağlığa olumlu şeyler katmaktadır…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu